Solnabon Marlene Herrlin är en av många besvikna stockholmare, som köpt presentkort hos Thernlunds. Foto: Läsarbild Privat/Christian Lärk

Kunder som köpte presentkort känner sig lurade av Thernlunds

Strax före julafton lockade Thernlunds sina kunder att köpa presentkort i julklapp. Bara några dagar senare gick klädkedjan i konkurs. Nu är presentkorten värdelösa.

  • Publicerad 11:28, 7 jan 2020

Den 27 december gick Thernlunds i konkurs, efter 65 år i branschen. Ändå marknadsförde klädkedjan presentkort som ”den perfekta julklappen” på sin Facebooksida, bara några dagar före julafton, något Aftonbladet rapporterat om.

Nu rasar arga kunder, vars julgåvor blivit värdelösa. En av dem är Solnabon Marlene Herrlin. Strax före jul köpte hon ett presentkort värt 700 kronor till sin svärson, i Thernlunds butik i Mall of Scandinavia.

Marlene Herrlin. Foto: Privat

– Jag känner mig lurad. Jag förstår att biträdena i butiken inte visste vad som skulle hända men det hade varit schysst om ledningen gått ut med ett beslut om att sluta sälja presentkort. Nu får jag misstanken att Thernlunds ville skrapa ihop lite mer pengar till konkursboet genom att fortsätta att sälja dem, säger Marlene Herrlin.

Blev paff och arg

Hennes svärson gick till Mall of Scandinavia för att försöka använda sitt presentkort, så fort han blivit varse om konkursen.

– Det blev blankt nej. Han blev både paff och arg, säger Marlene Herrlin.

Anrika Thernlunds har gått i konkurs – efter 65 år

Södermalmsbon Anette Sondén är en annan besviken kund. Hon köpte presentkort för totalt 1 800 kronor den 23 december, hos Thernlunds i Liljeholmsgallerian.

– Det känns konstigt att de inte sa något, eftersom konkursen kom bara några dagar senare, men jag antar att personalen inte visste något. Det här är jättetråkigt, säger hon.

Tyckte synd om 17-åring

Anette Sondéns vuxne son blev nekad att handla för sitt presentkort, men för hennes mans 17-årige son gjordes ett undantag.

– Han blev också nekad först, men när personalen såg hur ung han var tyckte de synd om honom. De lät honom använda presentkortet trots att de egentligen inte fick göra det, säger hon.

Svårt att få pengar tillbaka

Thernlunds hade elva butiker runt om i Stockholm, vid konkursen. Några av dem har redan stängt – i andra pågår utförsäljning under januari. Att presentkorten inte går att använda är helt enligt lagen, meddelar konkursförvaltaren, advokatfirman Carler.

Firman är också tydlig med att det blir svårt för kunder att få tillbaka pengar för presentkorten.

”Konkursförvaltaren får enligt gällande lagstiftning inte lösa in presentkort som sålts före konkursutbrottet, då det i praktiken innebär att att konkursboet betalar konkursbolagets skulder. Presentkort utgör en fordran som du kan anmäla och bevaka i konkursen och eventuellt erhålla utdelning för. Det är i dagsläget osäkert om någon utdelning kan påräknas i konkursen till s.k. oprioriterade borgenärer”, skriver Carler i ett svar till en drabbad kund.

Inte heller tillgodokvitton accepteras, meddelar Thernlunds på sin webbsida.

Mitt i har sökt konkursförvaltaren Carler.

Thernlunds startade sin första butik på Lidingö 1955. Nu finns två butiker på Lidingö, den ena på Stockholmsvägen 38 (ursprungsbutiken låg på nr 34).  Foto: Christian Lärk