Hammarbyfansen tifo i samband med ett tidigare derby på Tele2 Arena. Foto: Mostphotos

Kunde ha varit ännu större publikneddragning

Polisens beslut att dra ner läktarkapaciteten med 2 000 platser i söndagens derby på Tele2 Arena har väckt ilska bland båda Hammarbys och Djurgårdens fans. Även klubbarna är kritiska, framför allt mot att beskedet kom mindre än en vecka före matchen. Nu svarar polisen att publikneddragningen kunde ha varit ännu större.

  • Publicerad 15:19, 31 aug 2018

Det var i början av veckan som polisen gav besked om beslutet att dra ner publikkapaciteten på de båda kortsidorna, där klackarna håller till, i derbyt mellan Hammarby och Djurgården på söndag.

Båda klubbarna uttryckte missnöje med beslutet och framför allt med att det kom så nära inpå matchen. Det innebär att supportrar från Hammarbys kortsida, som var nära på slutsåld när polisens besked kom, måste flyttas till andra sektioner.

”En mardröm att någon skulle fatta eld”

Polisens kommenderingschef Manne Jönsson vill inte svara på kritiken utan hänvisar till polisens presstalesman Lars Byström. Han förklarar att det är händelser i vårens derby mellan Hammarby och AIK som ligger bakom beslutet.

Djurgårdsfansens tifo inför ett av derbyna mot Hammarby 2015. Foto: Mostphotos

– Det är bara att konstatera att det var bekymmer med bland annat pyroteknik då. Vi har varit i kontakt med Räddningstjänsten och tagit beslutet att minska antalet åskådare. Det vore ju en mardröm att någon skulle fatta eld, säger han.
Men hur ökar ni säkerheten genom att flytta en del supportrar till andra sektioner?
– Jag vet inte hur Hammarby som arrangör gör, om de kanske löser in biljetterna. Är det utsålt redan så kan finns det ju inte plats på någon annan sektion. Men vår förhoppning är att alla ger sjutton i att använda pyroteknik. Det är inget självändamål för oss att dra ner publikkapaciteten.
Vad säger du om klubbarnas kritik om att beskedet kom så nära inpå matchen? Vårderbyt Hammarby–AIK spelades ju för över tre månader sedan.
– Jag har inte detaljerna men Manne Jönsson har deklarerat redan den 20 juni att det kan komma att bli neddragningar. Det var till och med tal om 1 500 per kortsida, men nu blev det 1 000 i stället, 2 000 totalt, säger Lars Byström.

Djurgården har inte besegrat Hammarby sedan augusti 2007. 28 650 åskådare kan vara på plats på söndag och se om Derbyspöket lever vidare eller om Djurgåden lyckas jaga bort det. Foto: Mostphotos

Den totala publikkapaciteten för söndagens derby är, i och med polisens beslut, 28 650 personer. Klockan 15 på fredagen, precis två dygn före avspark, fanns 174 biljetter kvar enligt Hammarby Fotbolls hemsida.