Kumla-elever reser till Auschwitz

Tack vare hängivna föräldrar och tillmötesgående lärare reser nästa helg 70 niondeklassare på Kumla skola till Auschwitz i Polen. Ett resmål som enligt föräldrarna ligger i tiden. –Det finns de som säger att koncentrationslägren aldrig har hänt. Därför är viktigt att få visa verkligheten, även om det inte är det roligaste resemålet, säger föräldern Catharina Trolling.

  • Publicerad 08:00, 13 maj 2018

Under sin skoltid har niondeklassarna på Kumla skola fått se filmer, dokumentärer och läst böcker om andra världskriget och Nazitysklands koncentrationsläger i Polen.

Den 18 maj åker ett stort gäng på 70 elever, 2 lärare och 15 föräldrar till Krakow för att besöka lägret Auschwitz.

— Det känns jättebra och det ska bli spännande att få uppleva det man läst om, säger Carolina Trolling, som går i 9B på Kumla skola.

Började med ett föräldramöte

Planerna började smidas under ett föräldramöte i november förra året. Mamman Catharina Trolling är en av initiativtagarna och hon ser resan som behövlig, just nu, och speciellt för 15-åringar.

– De är så lätta att påverka, och det är nu man har en chans att forma deras tankar. Det är många nynazister som får utrymme i samhället i dag, därför är det viktigt att få se vad som händer när ingen vågar säga ifrån.

Dottern: ”Det kommer nog bli tufft”

Efter besöket på Auschwitz kommer eleverna samlas och under en gemensam middag ventilera upplevelserna.

– Det blir mycket att ta in och det kommer nog att bli tufft. Men det är viktigt att alla verkligen får mer förståelse för hur det var för de i koncentrationslägren, säger 15-åriga Carolina.

Målet är att eleverna ska få med sig en korrekt historieskrivning och en större förmåga att tänka själva.

– Jag hoppas att de får med sig en annan förståelse för historien. Att de får se nazisternas verk och förstå vad de står för, säger Catharina.

Två generationer besöker koncentrationsläger

Catharina vet hur det är att möta den råa historien som ung. Hon var själv 15 år när hon besökte koncentrationslägret Bergen-Belsen tillsammans med sina föräldrar. Nu vill hon ge sin dotter och andra elever en liknande erfarenhet.

– De kommer se att det var helt vanliga familjer och att det kan hända vem som helst. Man måste bli riktigt omskakad och ledsen när man är där, och det blir man, säger Catharina.

Nu är det dags för dottern Carolina och andra generationen Trolling att besöka ett koncentrationsläger tillsammans med föräldern.

– Det känns väldigt skönt att ha mamma vid sin sida när en ska uppleva något sånt här, säger Carolina.

Carolina och Catharina Trolling.