Fler går på bio

Bio Forellen kan ta in full salong igen efter att restriktionerna har lättat.

Forellen slog igen dörrarna förra hösten när det endast var tillåtet med åtta personer i salongen. Tio månader senare öppnade biografen men då med hälften av platserna.

Efter att restriktionerna lättade för en dryg månad sedan har fler Tyresöbor sökt sig till Forellen.

– Jag tror att det finns ett uppdämt behov, att man är sugen att kunna gå ut igen och ta del av kultur. Jag hoppas att kulturlivet återhämtar sig på bred front, säger biografvärden Maria Aro från Tyresö filmförening som driver biografen.

Biografen har 260 platser.

Som mest har cirka 130 besökare gått på en visning sedan biografen öppnade igen, visar siffror från förra veckan. Snittantalet per visning är 46 besökare sedan restriktionerna lättade. Det är att jämföra med 28 i snitt tidigare under hösten.

Under hösten väntar ett digert filmprogram vid biografen som har visningar tisdagar, onsdagar och söndagar samt vissa torsdag.

– Vi har ett väldigt brett filmutbud, allt från svensk film till smal utländsk film till de stora amerikanska filmerna. Tanken är att alla ska kunna hitta något att se hos oss, säger Maria Aro.

Tre dagar med extra mycket kultur

Under tre novemberdagar bjuds Tyresöborna på extra mycket kultur.

Under de så kallade kulturdagarna stundar tretton kulturupplevelser. Det blir teater, disco, föreläsningar, bokrelease, utställning, workshop, naturguidning och musik.

– Det är ett blandat och brett program. Vi vill att det ska finns något för alla, säger Anna-Karin Lejdal, kultursamordnare vid Tyresö kommun.

Det vankas till exempel musikteatern Bokstavsmonstret med Teater Najkit. Det stundar release av boken Livet på pricken, skapad av Tyresöbon och skådespelaren Annika From Borg och illustratören Anna Borgenstierna.

Det blir också föreläsning om Tyresö på 1600-talet i kombo med konsert med tidstrogna instrument, med ensemblen OrdoTon.

Konstrundan då konstnärer öppnar upp sina ateljéer arrangeras samma helg – på lördagen och söndagen – av föreningen med samma namn.

– Trots att det är ett späckat program är det planerat så att man ska kunna hinna uppleva mycket kultur, säger Anna-Karin Lejdal.

Kulturdagarna är helgen 19–21 november.

Alla evenemang är gratis förutom discot med hemlig gäst. Du behöver dock boka biljett till de flesta evenemang.

Mosaiken visas – efter 30 år

Konstverket Teknik Sonat visas i november. Det är första gången på 30 år som Tyresöborna får chans att uppleva mosaiken som varit dold bakom en vägg.

Konstverket skapades i industribyggnaden Masten på 1960-talet av Tyresökonstnären Björn Jonson. Han hade fått i uppdrag att gestalta entreprenören och uppfinnaren Bo Nymans vision att skapa ett data- och elektronikcentrum i Bollmora.

Tidigare i år såg mosaiken dagens ljus igen, som Mitt i Tyresö har skrivit om. Torsdagen 25 november bjuds allmänheten för första gången sedan dess in att beskåda verket som består av cirka 75 000 bitar.

Bernt Karlsson kommer att berätta om husets och konstverkets historia och kultursekreterare Charlotte Gyllner om konstnären. Tillsammans med den forna fastighetsskötaren Kjell Springer bildar de vad Bernt Karlsson kallar "mosaikteamet".

– Mosaiken skapades i vip-rummet för presumtiva kunder, säger Bernt Karlsson som tidigare jobbat i lokalerna.

Det är fri entré men föranmälan krävs.

Julsalongen tillbaka i konsthallen

Förra året var julsalongen digital. I år flyttar den tillbaka in i konsthallen och är öppen för besökare igen – om inte coronarestriktionerna ändras innan dess.

– Det känns jättekul. Det blir en helt annan dynamik när man får uppleva verken i dess rätta skala och uppleva kontakten med materialen till exempel, säger Charlotte Gyllner, kultursekreterare vid kommunen.

Drygt 100 Tyresöbor brukar ställa ut.

– Det är lite av en folkfest och utställningen får ofta många besökare. Det brukar bli fina möten och kontakter knyts mellan skapande Tyresöbor.

Alla som bor i kommunen och är minst 16 år får ställa ut.

– Man får lämna in två verk och vi garanterar att man får visa minst ett av dem. Det är inte jurybedömt vilket gör att det blir en stor blandning med allt från professionella konstnärer till någon som har målat en tavla för första gången.

Julsalongen öppnar i början av december i konsthallen i biblioteket i Tyresö centrum.

Nytt för i år är föranmälan. Den öppnade i veckan. Anmälan ger dig en tid för inlämning av verk.

Konserterna är tillbaka i kyrkorna

Kyrkorna i Tyresö fylls återigen av musik och besökare efter att coronarestriktionerna har lättat.

– Vi har längtat länge och det är fantastiskt roligt att nu kunna bjuda in med öppna armar. Vi ser musik och kultur som en livsnerv i vår församling. Många verkar sugna på att ta del av kultur igen. Vi har sett att det kommer ovanligt mycket folk till våra konserter, säger kyrkoherde Helena Forsberg.

En klassisk konsert med Vivaldis Gloria var till exempel fullsatt tidigare i höst. Nästa konsert på tur är med kören Tyresö Vocalis den 14 november.

– Det finns en enorm längtan i våra körer efter att få framträda igen.

Församlingen arrangerar återkommande lunchkonserter med personer som ofta har en lokal förankring samt månadens konsert med lite mer kända artister. I november väntar till exempel toner av flamenco, tango och opera.

Första adventshelgen blir det julmarknad i kyrkans regi vid Prinsvillan.

– Då har vi bjudit in alla körer i församlingen att sjunga. Stora artister i all ära men det är väldigt kul att få visa vad de lokala körerna har övat på och samlats kring.

I december stundar julkonserter – den första 9 december med Tyresö Kammarkör – liksom luciatåg. Helena Forsberg poängterar att kulturen i församlingens regi är gratis att ta del av.

– Passa på att lyssna och titta på även det du trodde att du inte var nyfiken på. Möt människor, upplev och njut.