Kulturhuset Trappan - något för Vällingbyborna att vara stolta över, tycker juryn. Foto: Matilda Klar

Kulturhuset Trappan kan få tungt arkitekturpris

Ingen som passerar Vällingby torg kan undvika att kasta en blick mot den särpräglade konstruktionen i dess ena ände. Nu får det restaurerade Kulturhuset Trappan ytterligare uppmärksamhet genom att nomineras till Helgopriset, Sveriges största arkitektpris.

  • Publicerad 11:58, 26 sep 2018

Av de totalt 31 bidragen till det prestigefyllda priset har nu fem valts ut av juryn från Statens fastighetsverk. Gemensamt för de fem nominerade bidragen är, enligt juryn att ”de alla är förebilder i konsten att restaurera och lägga till”.

Kulturhuset Trappan, byggt 1956 och ombyggt 2010-2016, är ett av de nominerade bidragen. Det motiveras bland annat med att det ”varsamt och med sträng ekonomi restaurerats så att dess ursprungliga kvaliteter åter blivit synliga” och att ”en besökare idag kan inte ana vilken möda som lagts ner”.

I motiveringen konstateras också att Kulturhuset Trappan ”med till synes enkla medel” återtagit sin viktiga plats i Vällingbys kommersiella centrum”.

De andra nominerade bidragen är Göteborgs rådhus, Gunnebo slott i Mölndal samt Nationalmuseum och Värtaverket i Stockholm.

Prissumman är 150 000 kronor, och segraren avslöjas vid en ceremoni på Moderna museet den 15 november.

Fakta

Fakta Kulturhuset Trappan

Byggår: 1956

Arkitekt: Backström & Reinius

Ombyggnadsår: 2010-2016

Arkitekt: Anna Kolte, Ahrbom & Partner

Byggherre: Svenska bostäder

Källa: Statens Fastighetsverk
Visa merVisa mindre