Kulturhuset renoveras mellan 2019 och 2020. Foto: Mostphotos

Kulturhuset renoveras: Hit flyttar kulturen

Kulturhuset håller stängt i ett och ett halvt år – och 33 000 kvadratmeter kultur måste utrymmas. Nu flyttas verksamheten till bland annat Årsta, Folkoperan, Södra teatern och till ett ”minikulturhus” under Sergelfontänen.

  • Publicerad 10:42, 29 maj 2018

Kulturhuset Stadsteatern ska renoveras under ett och ett halvt år med start i januari 2019. Under tiden ska kulturen flyttas till andra platser i staden.

Under en presskonferens på tisdagen stod det klart att verksamheten flyttas till Årsta Folkets Hus, Dansens Hus, Folkoperan, Stockholms stadsmission i St Paul på Mariatorget, Teater Giljotin, Allaktivitetshuset i Östberga, Centrum för fotografi, Stockholms Dramatiska Högskola, Filminstitutet, Nationalmuseum och Södra Teatern.

Flyttar under fontänen

En annan fastighet som ska utvecklas är den runda fastigheten på Sergels torg – ”Under fontänen”. Fastigheten utvecklas till ett minikulturhus med soppteater, debatter, bibliotek och schackspel.

Den stora scenen hamnar på Dansens hus, där de största uppsättningarna kommer att sättas upp. Teatern kommer också att flyttas till en den oväntade platser – som Nationalmuseum där teatern vill göra uppsättningar som kombinerar konst och scenkonst.

– Jag tänker inte säga mer än så, för att hålla er på halster, säger Sture Carlsson, VD på Kulturhuset Stadsteatern.

Den största nyheten för förorterna är att Årsta centrum blir nytt kulturcentrum med rum för teater, debatter och musik mellan tisdagar och söndagar. I Östberga allaktivitetshus ska Stadsteatern anordna aktiviteter för barn och unga.

Det nya Kulturhuset öppnar hösten 2020.