Kulturhuset renoveras – flyttar till Söder

Kulturhuset håller stängt i ett och ett halvt år – och 33 000 kvadratmeter kultur måste utrymmas. Nu flyttas verksamheten till bland annat till Folkoperan, Södra teatern och Mariatorget.

  • Publicerad 12:25, 29 maj 2018

Kulturhuset Stadsteatern ska renoveras under ett och ett halvt år med start i januari 2019. Under tiden ska kulturen flyttas till andra platser i staden.

Det nya kulturhuset öppnar 2020. Foto: Mostphotos

Flytten går till Årsta Folkets Hus, Dansens Hus i Vasastan, Folkoperan på Söder, Stockholms stadsmission i St Paul på Mariatorget, Teater Giljotin i Vasastan, Södra Teatern, Allaktivitetshuset i Östberga, Centrum för fotografi på Söder, Stockholms Dramatiska Högskola på Östermalm, Filminstitutet på Östermalm och Nationalmuseum.

Flyttar under fontänen

En annan fastighet som ska utvecklas är den runda fastigheten på Sergels torg – ”Under fontänen”. Fastigheten utvecklas till ett minikulturhus med soppteater, debatter, bibliotek och schackspel.

Den stora scenen hamnar på Dansens hus, där de största uppsättningarna kommer att sättas upp. Teatern kommer också att flyttas till en den oväntade platser – som Nationalmuseum där teatern vill göra uppsättningar som kombinerar konst och scenkonst.

– Jag tänker inte säga mer än så, för att hålla er på halster, säger Sture Carlsson, VD på Kulturhuset Stadsteatern.

Årsta nytt kulturcentrum

Den största nyheten för förorterna är att Årsta centrum blir nytt kulturcentrum med rum för teater, debatter och musik mellan tisdagar och söndagar. I Östberga allaktivitetshus ska Stadsteatern anordna aktiviteter för barn och unga.

Det nya Kulturhuset öppnar hösten 2020.