Kulturhuset byggs ut – Jordbro får ett eget

Haninge kulturhus ska byggas ut. Och det är nu helt klart med ett nytt kultur- och föreningshus i Jordbro, dessutom behövs nu en ny skola i Jordbro. Detta står klar sedan budgeten för kommande år klubbats.

  • Publicerad 09:15, 14 jun 2018

Den S-styrda koalitionen i Haninge fick på måndagen igenom sin budget för kommande år.

I den står det klart att Haninge fram till 2026 kommer ha byggt 10 000 nya bostäder, och från att det de senaste åren handlat mest om Vega och Handen nämns nu allt mer Jordbro.

Ny skola behövs i Jordbro

Efter att Jordbromalmsskolan lades ner 2011, anser nu kommunledningen att en kommunal högstadieskola behövs igen genom inflyttningen som pågår till orten. Skolan skulle kunna börja byggas tidigast 2022.

Renoveringarna och utbyggnaderna av Vendelsömalmsskolan, Hagaskolan och Ribbyskolan fortsätter också.

228 miljoner avsätts för den nya Runstensskolan i Handen. Det är dock oklart var den hamnar, och det har varit aktuellt att flytta in skolan på Söderbymalmsskolan om Söderbymalmsskolans verksamhet flyttar till Riksäpplets skollokaler.

Kulturhuset byggs ut

Det är också helt klart ett det blir ett nytt kultur- och föreningshus i Jordbro. 200 miljoner kronor avsätts för bygget, och enligt budgeten ska det byggas 2020.

Haninge kulturhus ska dessutom byggas ut för 77 miljoner kronor.

Sedan tidigare är det klart att det blir en ny, andra simhall i Västerhaninge bekostad av kommunen. Enligt budgeten väntas den stå klar 2021. 352 miljoner kronor ska projektet kosta.

700 miljoner kronor avsätts för de två nya kommunala skolorna i Vega, en f-9-skola inklusive allaktivitetshus och en f-6-skola.

Även en ny f-6-skolan i Norrby i Vendelsö ska byggas.

Fem helt nya förskolor ska också byggas.

Alla nya skolor ska stå klara 2019-2020.

Ny 11-mannaplan i konstgräs

Bland satsningar på fritidsområdet så ska Östnorabadet rustas upp för sex miljoner kronor, Torvalla ishall för 8,5 miljoner kronor.

Den planerade 11-mannaplanen i konstgräs i Vega ska ska byggas för sex miljoner och stå klar 2020.

Fakta

Några andra punkter i Haninges budget

✔️ Mer företagsmark ska tas fram

✔️ Ett minoritetspolitiskt program ska tas fram.

✔️  Hela den kommunala förvaltningen ska fortbildas i hedersproblematik

✔️ Haninge kommun ska göra ökade satsningar vid Tyresta nationalpark och göra fler naturområden tillgängliga för Haningeborna

✔️ Bygglovshanteringen ska bli effektivare för att öka inflyttningen

Källa: Mål och budget 2019-2020 för Haninge kommun
Visa merVisa mindre