En svältkonstnär som slutat göra succé. En kvinna som bygger på en märklig maskin i skogen. En orienterare.

Där har ni tre av karaktärerna i Moments pjäs En svältkonstnär, baserad på Franz Kafkas novell med samma namn.

Novellen har ett sekel på nacken. Men enligt Moments presentationstext är den hyperaktuell i vår kristyngda tid ”...när det tycks vara den enskilde individens ansvar att undvika apokalyps och miljökatastrof genom att knappt finnas alls. Kanske är det bästa helt enkelt att bli ett träd”.

Josefin Ankarberg regisserar och har skrivit manus tillsammans med Alexander Ohakas.

– Jag vill hålla på med de här frågorna. Det är där jag befinner mig i mitt liv och mina tankar, säger hon.

Handlingen kretsar alltså kring de val vi som individer behöver göra och vad som händer om man drar dem till sin spets. Tankarna går osökt till klimatfrågan men enligt Josefin Ankarberg rör pjäsen även andra frågor – till exempel vad fri konst ska få vara.

– Publiken bjuds in till en kväll som kan vara många olika saker. Förhoppningsvis lite skratt också, säger hon.

Och musik. Ensemblen på scenen är även ett band.

En svältkonstnär spelas på stora scenen i Gubbängen den 8 oktober till 20 november. I rollerna: Josefin Ankarberg, Sasha Becker, Joel Dannerup, Alexander Ohakas och Benjamin Quigley.

Folkets hus i Årsta visar opera­ på bioduken i höst. Med start den 22 oktober klockan 19 direktsänds föreställningar från Metropolitan i New York, och först ut är Medea av Luigi Cherubini. Därefter väntar La Traviata av Giuseppe Verdi den 5 november­.

Föreställningarna pågår i cirka tre timmar med en paus. I samband med föreställningarna serveras bubbel och snittar.

Livesändningarna fort­sätter även i vår med bland annat klassikerna Don Giovanni och Trollflöjten av Mozart samt Lohengrin av Richard Wagner.

Även Bio Park på Götalandsvägen 181 i Älvsjö erbjuder opera på bioduken. Den 16 oktober klockan 17 visas Agrippina, inspelad på Drottningholms slottsteater. Förställningen pågåri nästan fyra timmar, även här är det servering i pausen.

Den 7 oktober, 18 november, 16 december är det Bagis comedy­ club på Bagarmossens Folkets hus.

Stå upp-kvällarna hade premiär i september då tre komiker, bland andra Hasse Brontén, gästade komikern Elina Du Rietz stå upp-kväll.

– Folk var superglada. De flesta kom från Bagarmossen, men det var även folk från andra delar av Stockholm. Folkets hus hade gjort ett imponerande jobb med rätt ljussättning, bar och servering. Fortsätter det så här bra kommer stå upp-kvällarna tillbaka efter säsongens sista föreställning, säger Elina Du Rietz.

Den 7 oktober gästar Isak Jansson, Kathryn LeRoux och Jörgen Sjöberg.

Den 18 november intar­ Ahmed Berhan, Josefin Sonck och Jonathan Rollins scenen och den 16 december är det Bianca Kronlöf, Daniel Sanchez och Zinat Pirzadehs tur.Anders Björklund

Hennes egen ”flamsiga tradjazzshow” Mekaniska orkestern spelas i två föreställningar redan den här helgen, lördag den 1 oktober klockan 13 och 15.

En mekanisk dockdjursorkester från 1920-talet förflyttas till nutid och bjuder på både charlestondans, stepp och svängiga låtar. Målgruppen är 4 år och uppåt.

Tre veckor senare, den 20 oktober klockan 16.30, är det Sång-Picknick med Adolfina och djuren. Nyskrivna låtar om livet på jorden och en och annan slagdänga som alla kan sjunga med i. Av och med hökarängsbon Ida Lod med David Heikkinen som pianist och medkompositör. För åldern 2–5 år.

Höstens Tegelhäng avslutas den 24 november klockan 16.30 med dansföreställningen Sakna, som utforskar vad saknad innebär – från att sakna en tappad nalle till att sakna en vän, någon som har dött, eller­ kanske sitt gamla hemland?

Skriven och framförs av lokala danskompaniet Röra dans som specialiserar sig på dansföreställningar för barn, familj och särskola.

Samtliga evenemang kostar 50 kronor. Tegel­scenen ligger på Söndagsvägen i Hökarängen.