Sötaste torpet. Finns nu att hyra för den som kan vårda det väl. Foto: Holger Ellgaard/Statens Fastighetsverk

Kulturhistoriskt torp redo att hyras ut igen

Vem har inte drömt om att bo i en riktig gammalt torp med anor från Renässansen tidsepok? I drygt ett år har Fiskarudden renoverats och nu finns kulturminnet tillgänglig för en framtida hyresgäst igen.

  • Publicerad 16:35, 14 aug 2020

Vi tar inte den med högst anbud.

Detaljer. Här finns anor från 1600-talet. Foto: Holger Ellgaard/Statens Fastighetsverk

Det kanske inte hör till vanligheterna att staten hyr ut ett litet fiskartorp från 1600-talet. Men Fiskarudden, som är klassat som ett statligt byggnadsminne sedan 1992, är just ett sådant.

– Slott och kursgårdar är generellt byggnadsminnen, men det är faktiskt inte så vanligt att fritidshus som vi hyr ut är det, säger Urban Wahlström, förvaltare på Statens fastighetsverk.

Nyrenoverat

Torpet har tidigare varit uthyrt. Den tidigare hyresgästen sa upp hyreskontraktet i mars 2019.

– Då passade vi på att renovera och dra in ny el för att säkra upp för framtiden. Även om standarden fortfarande är enkel så är köket nu helt renoverat och fasaden fixad. Men det finns inte vatten eller avlopp, berättar Urban Wahlström.

Idag räknas det som ett av Stockholms läns bäst bevarade torp och ligger precis vid vattnet i Hillesjöviken.

För att få möjlighet att hyra torpet behöver man skriva ett personligt brev till Statens fastighetsverk där man motiverar varför man vill bo i ett torp från 1600-talet samt lämna ett skäligt anbud.

– Vi söker en person som tycker om att bo i ett kulturhistoriskt hus och som förstår platsens värde, säger Urban Wahlström som också menar att de inte diskriminerar barnfamiljer.

– Men man måste sköta det och se till att inte åverkan sker. Vi har fri prövningsrätt, vi tar inte den med högst anbud utan det är en kombination av anbud och lämplighet.

Bevarad historia

Över hela Sverige finns kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer som staten äger. Statens fastighetsverks har som uppgift att på ett hållbart sätt ta hand om dessa fastigheter och miljöer så att de finns kvar till kommande generationer.

För att få förändra ett statligt byggnadsminne måste man söka tillstånd hos riksantikarieänbetet som är tillsynsmyndighet.

Många rädda för överfall

Nyheter Fler otrygga i en av de tryggaste kommunerna Många flickor på Ekerö är oroliga för att antastas. Detta trots att få utsatts för brott i kommunen.onsdag 30/9 16:44

Nu fortsätter arbetet med tunneln på Lovön

Nyheter Ny entreprenör för Förbifarten på plats En ny entreprenör är i dagarna på plats för att slutföra tunnelarbetet under Lovön. Sommaren 2023 beräknas sprängningsarbetet vara klart.onsdag 30/9 11:41

Fyra lokala spelare i TV-pucken i år

Nyheter Unga talanger redo för årets upplaga Fyra unga spelare från Mälaröarna har tagit plats i olika lag i årets TV-puck. Men kvalet har ställts in på grund av pandemin och det är ännu inte fastställt hur finalen ska spelas.tisdag 29/9 16:38