Peppade. 170 konstnärer i dag men målet är att Vår Salong ska växa ännu mer: "Inte för storlekens egen skull, utan för att det är så himla kul. Det här ska bli konstens svar på Gothia cup" säger Folkets hus föreståndare Olle Magnfors. Här tillsammans med Josephine Siskind, Elinor Pilebro, Kim Sandefeldt och Linnéa Popovic. Foto: Claudio Britos

Kulturfest när över 170 konstnärer ställer ut i Vällingby

Skulpturer, målningar och skrot är startskottet för en två veckor lång konstfest i västerort. Här ställer över 170 proffs- och amatörkonstnärer ut sina verk för allmän beskådan. "Det här är något fantastiskt för Vällingby", säger Folkets hus föreståndare Olle Magnfors.

  • Publicerad 11:55, 3 sep 2021

På både Folkets hus, Trappan och inne i Vällingby centrum pågår utställningen Vår Salong 2021 fram till 19 september. Nytt för i år är en avdelning för konstnärer under 25 år.

Simone Hallin är en av de unga konstnärerna som ställer ut på Kulturhusets Trappan. Lokalen deltar från och med i år, och stoltserar även med nyöppnat kafé.

– Det ska bli jättekul att träffa de andra konstnärerna, annars sitter jag mest ensam när jag gör konst, säger Simone Hallin.
 

Nyckelpiga. Simone Hallin tittar mot flickan som tittar mot nyckelpigan. En stund av närkontakt. Foto: Claudio Britos

Nyöppnat. Daniel Nedzipovski (bilden) och Saman Faramarzi driver nya Kafé Trapphuset. Foto: Matilda Rahm

Här och då händer Vår Salong

Utställningen pågår fram till 19 september.

Alla dagar har fri entré.

Vernissage fredag 3 september klockan 16-20.

Tisdag - Fredag: Klockan 10:00 - 18:00.

Lördag-söndag: Klockan 10:00 - 16:00 ​​​​​​.

Utställningslokalerna i centrala Vällingby med över 170 verk finns i Vällingby Folkets hus, Kulturhuset Trappan och i en tidigare butikslokal bredvid Cubus.


 

Visa merVisa mindre

Mångsidig. På utställningen finns både målningar, foton, skultpturer, installationer och textilier. Foto: Claudio Britos

Från och med fredagens vernissage har besökarna chans att se konst av drygt 170 konstnärer, varav flerparten är från västerort.

Råckstabon Simone Hallin berättar att hon har asperger och målar mycket mörka bilder på temat psykisk ohälsa. Den här gången är det dock en färgglad målning som visar en tjej som tittar i kors mot en nyckelpiga på näsan.

– Det är en fin stund med kontakt mellan två så olika.

Erfarna konstnärer ställer ut

I Folkets hus och i konkursade Dea Axelssons gamla lokaler bredvid Cubus i Vällingby centrum håller de mer erfarna konstnärerna till.

Svetsat. Linnéa Popovic vid skulpturen som hon svetsat fram av stålbitar. Foto: Claudio Britos

Dagen före öppningen stöter Mitt i på Josephine Siskind från Hässelby strand som har flera verk i det offentliga, bland annat emaljfrukterna på Systembolaget i Hässelby och muralmålningar på Friherregatan liksom Tensta torg.

På Vår Salong landar hon dock med en oljemålning av dansande tranor.

Här möter vi också silversmeden och smyckesdesignern Elinor Pilebro från Spånga som nu även målar dagligen och ställer ut en akvarell, liksom Hässelby villastadsbon Gabrielle van der Wal som gör tecknade serier och utifrån serierna också tavlor.

På Vår Salong 2021 finns också installationer, textiler samt foto av bland andra Brommabon Kim Sandefeldt som fotat skrot-upplock från Mälaren och en skulptur av Linnéa Popovic från Hässelby gård.

Gap. Ormen i Linnéa Popovics verk på väg att fånga en liten fågel som tar sats för att flyga mot friheten. Foto: Claudio Britos

Svetsare gör konst av skrot

Den sistnämnde är utbildad svetsare, något hon haft nytta av både yrkesmässigt och i konsten. Från sina jobb, nu som rivare, fångar hon upp en och annan skrotbit som hon sedan omvandlar. Skulpturen i Vällingby centrum är gjord av stålbitar och visar en orm vars gap jagar en liten fågel som flyr in i en rosenbuske.

– Fågeln tar sats på ett blad för att flyga mot friheten, något vi alla strävar mot. Ormen jagar den och i det här fallet tänkte jag mycket på coviden som hotar vår frihet, säger Linnéa Popovic.