Förändring. Illustration på en del av den framtida stadsdelen längs Bällstaviken, samt Dramaten. Foto: (Illustration: Brunnberg & Forshed och Foto: Mostphotos)

Kulturens finsalonger får gemensam garderob i Ulvsunda

Från och med i december börjar flera av Stockholms museer och konstverksamheter, bland andra Dramaten, Operan och Liljevalchs, använda ett nytt magasin i Ulvsunda industriområde. Syftet är kulturinstitutionerna ska kunna låna rekvisita av varandra.

  • Publicerad 20:01, 23 nov 2020

Vid Bällstaviken planeras helt nya blandstaden Bällsta hamn med flera hundra bostäder och ett stort kultur- och idrottscentrum i Pripps gamla bryggerier.

Men långt innan den nya stadsdelen är klar kommer det öppnas ett gemensamt magasin för ett tiotal tunga kulturella institutioner. Dramaten, Stadsteatern, Operan, Liljevalchs konsthall och Stadsmuseet är några av dem.

– Allt från dockor till reglar hamnar här. Kul grejer, helt enkelt. Det känns vettigt att vi gör detta tillsammans, säger Mårten Castenfors på Liljevalchs konsthall som ska ansvara för driften.

Behålls. Den befintliga storleken på byggnaden mot Bällstaviken ska behållas när industriområdet i framtiden bland annat ska inrymma ett stort kultur- och idrottscentrum, flera hundra nya bostäder, hotell, nya kontor. Foto: Illustration: Brunnberg & Forshed

När Stockholms kulturverksamheter och museer byter utställningar är det stressigt och rekvisita rivs och slängs. Ett slöseri, enligt staden, som nu alltså vill att scenerna och konsthallarna börjar återanvända varandras material.

Senast 2023 ska Liljevalchs utvärdera om rekvisitamagasinet blev framgångsrikt.

– Om detta flyger så kanske vi även hittar en permanent lösning. Nu har vi fått chansen. Vi går från ord till handling direkt i stället för att bara snacka om miljö och återvinning, säger Castenfors.

Eftersom industriområdet och Prippstomten, där bland annat Bauhaus och Citygross finns i dag, står inför större förändringar har kulturinstitutionerna fått rivningskontrakt från och med december och tre år framåt.

FÖRVÄNTANSFULL. Mårten Castenfors ser fram emot det nya magasinet. Foto: Max Palm

De flyttar dit

Materialmagasinet i Ulvsunda industriområde är ett tillfälligt återbruksprojekt startat av kulturförvaltningen över tre år som därefter kan bli permanent.

Dramaten, Stadsteatern, Operan, Tekniska museet, Scenkonstmuseet, Nobelmuseet, Nordiska museet, Stadsmuseet i Stockholm och Liljevalchs konsthall är bekräftade institutioner som ska delta i projektet. Ytterligare en rad har visat intresse att delta, enligt staden, däribland Statens maritima och transporthistoriska museer, Spritmuseum och Teater Galeasen.

Kulturnämnden väntas på tisdag, 24 november, ta formellt beslut om att öppna magasinet.

Visa merVisa mindre

FLYTTAR FÖRRÅDET. Dramaten i Stockholm flyttar rekvisitan till Ulvsunda. Foto: Mostphotos