"Ett viktigt tillskott, inte minst en satsning för barnen", säger Anna Edquist, bibliotekschef i Sollentuna, om stödet från Kulturrådet. Foto: Christian Lärk

Kulturen i Sollentuna får miljoner av Statens kulturråd

Kulturskolan och Biblioteken i Sollentuna tilldelas drygt 3,5 miljoner kronor från Statens kulturråd. Biblioteken i Sollentuna får bland annat pengar för projekt för digitalisering och integration. För Kulturskolans del handlar det om stöd för undervisning av elever med funktionsnedsättning.

  • Publicerad 11:34, 16 jun 2020

– Biblioteken och Kulturskolan är viktiga områden inom kultur och fritid och det är fint att vi får bidrag att utveckla våra verkligt fina och populära verksamheter att bli ännu bättre för kommunens invånare, säger Eva Wiström, förvaltningschef för kultur- och fritidskontoret.

”Vi vet att bidraget är viktigt”

Totalt delar Kulturrådet ut 90 miljoner kronor till kulturskolor i 250 kommuner.

– Vi vet att många inte har haft möjlighet att delta i kulturskolornas verksamhet. Därför är det bra om fler barn och unga kan delta på mer jämlika villkor. Vi vet också att bidraget är viktigt för kommunerna, speciellt för små kommuner med begränsade ekonomiska möjligheter, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin.

Kulturskolan i Sollentuna får 380 000 kronor för bland annat utveckling av ämnen för elever med kognitiva funktionshinder.

”En satsning för barnen”

Samtidigt får biblioteken i Sollentuna pengar till en rad olika projekt, flera av dem i samarbete med andra kommuner i länet.

– Vi är glada att i tuff konkurrens om medel ha blivit tilldelade en stor summa, ett viktigt tillskott för att kunna utveckla biblioteksverksamheten och nå nya grupper och inte minst en satsning för barnen i Sollentuna, säger Anna Edquist, bibliotekschef i Sollentuna.

Sollentuna får bland annat – tillsammans med Norrtälje, Österåker och Lidingö – 1 200 000 kronor för arbete med samhällets digitalisering.

Stöd för nyanlända

Ett annat projekt får 900 000 kronor och handlar om att biblioteken i Sollentuna och Sigtuna ska utveckla verksamheten för nyanlända.

Sedan tidigare har Sollentunas och Sigtunas bibliotek kunnat hjälpa målgruppen genom att till exempel starta bokcirklar, språkcaféer och läxhjälp med stöd av volontärer från civilsamhället men det senaste året har flera nyanlända grupper med särskilda behov behövt ökat stöd av biblioteken.

Vill nå alla kommundelar

Biblioteken i Sollentuna får även 500 000 kronor till att utveckla sin verksamhet för att nå ut i alla delar av kommunen genom att finnas på olika platser, till exempel med en bokbuss. 

Dessutom får biblioteken och familjecentralerna i Sollentuna 600 000 kronor till projektet Bokstart, som handlar om att hjälpa familjer med hembesök i utsatta områden för att tidigt ge barnen hjälp med språket.

”Oerhört glädjande”

– Det är oerhört glädjande att vi får statliga medel att stärka kulturen i Sollentuna. Biblioteket och kulturskolan bidrar starkt till att stärka samhällsgemenskap och till att göra det lätt för invånarna att ta del av kultur, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24