"Ett viktigt tillskott, inte minst en satsning för barnen", säger Anna Edquist, bibliotekschef i Sollentuna, om stödet från Kulturrådet. Foto: Christian Lärk

Kulturen i Sollentuna får miljoner av Statens kulturråd

Kulturskolan och Biblioteken i Sollentuna tilldelas drygt 3,5 miljoner kronor från Statens kulturråd. Biblioteken i Sollentuna får bland annat pengar för projekt för digitalisering och integration. För Kulturskolans del handlar det om stöd för undervisning av elever med funktionsnedsättning.

  • Publicerad 11:34, 16 jun 2020

– Biblioteken och Kulturskolan är viktiga områden inom kultur och fritid och det är fint att vi får bidrag att utveckla våra verkligt fina och populära verksamheter att bli ännu bättre för kommunens invånare, säger Eva Wiström, förvaltningschef för kultur- och fritidskontoret.

”Vi vet att bidraget är viktigt”

Totalt delar Kulturrådet ut 90 miljoner kronor till kulturskolor i 250 kommuner.

– Vi vet att många inte har haft möjlighet att delta i kulturskolornas verksamhet. Därför är det bra om fler barn och unga kan delta på mer jämlika villkor. Vi vet också att bidraget är viktigt för kommunerna, speciellt för små kommuner med begränsade ekonomiska möjligheter, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin.

Kulturskolan i Sollentuna får 380 000 kronor för bland annat utveckling av ämnen för elever med kognitiva funktionshinder.

”En satsning för barnen”

Samtidigt får biblioteken i Sollentuna pengar till en rad olika projekt, flera av dem i samarbete med andra kommuner i länet.

– Vi är glada att i tuff konkurrens om medel ha blivit tilldelade en stor summa, ett viktigt tillskott för att kunna utveckla biblioteksverksamheten och nå nya grupper och inte minst en satsning för barnen i Sollentuna, säger Anna Edquist, bibliotekschef i Sollentuna.

Sollentuna får bland annat – tillsammans med Norrtälje, Österåker och Lidingö – 1 200 000 kronor för arbete med samhällets digitalisering.

Stöd för nyanlända

Ett annat projekt får 900 000 kronor och handlar om att biblioteken i Sollentuna och Sigtuna ska utveckla verksamheten för nyanlända.

Sedan tidigare har Sollentunas och Sigtunas bibliotek kunnat hjälpa målgruppen genom att till exempel starta bokcirklar, språkcaféer och läxhjälp med stöd av volontärer från civilsamhället men det senaste året har flera nyanlända grupper med särskilda behov behövt ökat stöd av biblioteken.

Vill nå alla kommundelar

Biblioteken i Sollentuna får även 500 000 kronor till att utveckla sin verksamhet för att nå ut i alla delar av kommunen genom att finnas på olika platser, till exempel med en bokbuss. 

Dessutom får biblioteken och familjecentralerna i Sollentuna 600 000 kronor till projektet Bokstart, som handlar om att hjälpa familjer med hembesök i utsatta områden för att tidigt ge barnen hjälp med språket.

”Oerhört glädjande”

– Det är oerhört glädjande att vi får statliga medel att stärka kulturen i Sollentuna. Biblioteket och kulturskolan bidrar starkt till att stärka samhällsgemenskap och till att göra det lätt för invånarna att ta del av kultur, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Polisen: Snart höstlov and we LÖV it!

Nyheter "Ha koll på var ditt barn befinner sig." "Snart höstlov and we LÖV it!", skriver lokalpolisen på sin Facebooksida. Samtidigt uppmanar man föräldrar att hålla koll på var barnen håller till under ledigheten.fredag 23/10 18:01

Orienteringsboom i Enköping under corona

Sport OK Enen tvingas ställa in årets Oktoberrace i Fagerskogen.fredag 23/10 9:54