Margareta Källström och Sonja Modin arbetar ideellt med Folk Parkets hus i Älvsjö. Monica Kindblom (i mitten) är föreståndare. Trion gläds åt att så många hittar hit. Foto: Fred Miller

Kulturen frodas  i kvarteren nära dig

Kulturlivet står starkt i Hägersten-Älvsjö. På bara något år har både Bio Aspen och Bio Park i Älvsjö etablerat sig och på Hägerstensåsen förnyar sig medborgarhuset med en stor kultursatsning. Mitt i bad dem och andra kultur­aktörer i stadsdelen att puffa för höjdpunkter i höstutbudet.

  • Publicerad 06:30, 23 sep 2022

För ett drygt år sedan öppnade Bio Park i Älvsjö, på klassisk mark. Sedan dess är det ofta fullt på föreställningarna. Älvsjöborna är uppenbarligen glada över att Park Folkets Hus på Götalandsvägen 181 har en riktig biograf igen, med nya filmer på repertoaren.

Så var det mellan 1928 och 1968 och nu har ideella krafter åter gjort det möjligt.

– Många kommer fram och säger att det är så roligt att vi gör det här, ­säger Margareta Källström, en av eldsjälarna i den ideella förening som sköter verksamheten.

Nu tar man ett steg till – och erbjuder teater. Först ut är två föreställningar för barn – minioperan ”Sova vaken” den 30 september (för förskolor och skolor) och dockteaterpjäsen ”Didi & Gogo” (för allmänheten den 9 novmeber och för förskolor den 10 november).

– Satsningen är möjlig genom ett samarbete med Riksteaterföreningen Söder om söder, som främjar scenkonst i de södra förorterna, berättar Sonja Modin, föreningens sekreterare.

Man puffar också gärna för ett antal specialsatsningar på bioduken. Först ut är operan ”Agrippina” från Drottningholms slottsteater (16 okt), med vin, öl, kaffe och snacks i pausen. Dessutom fortsätter man med de uppskattade utställningarna med lokala konstnärer.

Läs mer om vad som händer i Park Folkets hus i höst.

Verksamhetsledaren Theresia Billberg är glad över Bio Aspens bistro, numera med à la carte-meny. Foto: Märta Lefvert

Stor satsning på barn och levande musik

Aspuddens nya kulturhus har laddat rejält inför hösten, med massor av kultur får både små och stora söderortsbor.

I höst får barnkulturen ett lyft i Aspudden. Bio Aspen satsar stort på ett utbud för både förskolor, skolor och den vanliga publiken.

– Det blir cirkus, dans, teater och skolbio. Vi vill få med alla konstformer för de unga och har fått stöd av Kulturrådet för det, säger Theresia Billberg, en av tre verksamhetsledare.

Hon vill också puffa för Bio Aspens musikscen. En lång rad band och artister uppträder i höst. Dessutom är det levande musik i bistron vissa kvällar. Där spelar bland annat husbandet SteelFabriken som bjuder in gästartister vid månadssluten.

Sedan en tid finns en à la carte-meny, som kan avnjutas både i bistron och i biosalongen, där aktuella filmer visas.

– Ska man gå på bio får man ta med sig både mat och dryck dit in, säger Theresia Billberg.

Läs ner om vad som händer på Bio Aspen i höst.

Sebastian Dahlqvist och Elof Hellström är konstnärliga ledare vid Hägerstensåsens medborgarhus. Foto: Märta Lefvert

Dansa dig varm och gå på bio

I höst ska biografen äntligen öppna i Hägerstensåsens medborgarhus. Där kan man också dansa sig varm i höst.

Längtar du efter att dansa? Styr kosan mot Hägerstens medborgarhus. Där var det nyss premiär för klubben People’s House, med koreografer, dansare och dj. Alla är välkomna upp på dansgolvet, en söndag i månaden (troligen den 16 oktober, härnäst).

– Klubben är till för alla åldrar och alla slags kroppar. Den är varm och inkluderande, säger verksamhetschefen Sebastian Dahlqvist.

Bebisar och deras vuxna får också sitt. Några gånger i höst blir det Babyrave, som gjorde succé redan i våras. Första datum är 14 oktober.

I oktober öppnar också biblioteket och biografen, något försenade.

– Det är en stor sak för oss att den här stadsdelen får sin egen kvartersbiograf, säger Sebastian Dahlqvist.

Han lyfter också fram de konstutställningar och konserter som ges. Det är bara att kika in.

Läs mer om vad som händer i Hägerstens medborgarhus här.

Ebba Brusewitz, verksamhetschef vid Midsommargården, ser fram emot en livlig kulturhöst. Foto: Anna Lidman

Chans till kreativa möten

Midsommargården slog upp dörrarna som ett lokalt kulturhus redan 1946 och är still going strong. I höst vill verksamhetschefen Ebba Brusewitz särskilt puffa för tre event, som för samman människor.

Den första är Swop, kläd- och bokbytardagen som återkommer varje vår och höst. Nästa tillfälle är 2 oktober. Den som deltar tar med sig högst sju grejer och byter dem med andra.

Chans att lämna ifrån sig en tröja och få en maffig roman med sig hem till fåtöljen alltså.

– Och så har vi Kultursöndag, vår kreativa mötesplats för nyanlända och etablerade svenskar. Många tror att bara nyanlända får komma men det är ju mötet mellan dem vill få till, säger Ebba Brusewitz.

I höst skapar Kultursöndags deltagare krukor och underlägg av mosaik i det kreativa språkkaféet. Dessutom kan de ta del av ett kulturprogram. Programmet är varierat, med allt från en föreställning med Dockteatern Tittut till chans att prova street art.

Konserter för de små

Till sist vill Ebba Brusewitz lyfta fram Efterhäng, för förskolebarn och deras vårdnadshavare. Det äger rum en gång i månaden

– Det är häng och pyssel och en konsert. Tanken är att barn och föräldrar ska få uppleva en professionell musikkonsert tillsammans, säger hon.

De två första evenemangen är kostnadsfria. Efterhäng kostar 50 kronor.

Läs mer om vad som händer i Midsommargården här.

Uppenbarelsekyrkan i Hägersten har ett rikt kulturprogram. Foto: Erik Simander

Nya orgeln invigs med konsertvecka

Kulturintresserade gör klokt i att se vad Hägerstens och Brännkyrka församlingar hittar på. Framför allt Hägerstens församling har ett rikt kulturprogram, med konserter, föredrag, utställningar och annat.

Tips: Den 2–9 oktober invigs den nya orgeln i Uppenbarelsekyrkan, med konserter, visningar och föredrag.

Glöm heller inte Biocafé Tellus i Midsommarkransen. Där är filmhösten i full gång och kaféet öppet vid filmvisningarna. Det finns också utställningar. Där­emot ligger musikverksamheten nere, ”på grund av pandemi och klagomål”. Man har nu har ljudisolerat väggar och tak och hoppas på livespelningar ”framöver”.

Läs mre om vad som händer i Hägerstens församling, Brännkyrka församling och hos Biocafé Tellus.

Visa merVisa mindre

Fler ställen med kultur i Hägersten-Älvsjö

*Färgfabriken – kolla in utställningar och events i konsthallen i Liljeholmen.

*Konstfack vid Telefefonplan – studenter ställer ut med jämna mellanrum.

*Melodybox – kulturell mötesplats i Hökmossen, med levande musik, stå upp-komik med mera.

*Beit Kultur – uppstickare i Aspuddens centrum med second hand-butik och kulturevents.

Visa merVisa mindre