Anmälningarna ökar, kanske för att medvetenheten ökar, tror Monica Vesterlund Olsson. Foto: Melina Reid

Kulturell svängning bakom ökade anmälningar

Även i Sundbyberg ökar anmälningarna mot skolorna. Något som kan bero på en ökad medvetenhet om rättigheter för elever, enligt verksamhetschefen Monica Vesterlund Olsson.

  • Publicerad 05:55, 5 jun 2018

2015 kom det in tretton anmälningar och ärenden mot de kommunala och fristående skolorna i Sundbyberg, året därpå mer än dubbelt så många.


Mitt i har granskat anmälningarna till Skolinspektionen. Kartläggningen visar att antalet anmälningar ökat markant under de senaste åren – i vissa områden med 100 procent.

Läs hela granskningen här.


Något som verksamhetschefen för den kommunala skolan i Sundbyberg kan hänga ihop med en samhällsförändring.

– Jag har arbetat länge och har märkt av att efter 2010 har föräldrar börjat göra anmälningar om frågor som inte dök upp innan. Jag tror att människor har en annan medvetenhet som sina rättigheter och möjligheterna att anmäla idag, säger Monica Vesterlund Olsson verksamhetschef i de kommunala skolorna.

Det allra vanligast är att en anmälan görs efter att en elve upplever att hen har blivit kränkt, antingen av en annan elev eller personal på en skola. Men en stor av anmälningarna gäller hur skolor tillgodoser särskilt stöd till elever med särskilda behov.

– Jag kan se en trend av det finns en stor komplexitet kring vissa barn. Där kan det vara svårt för skolorna att möta de förväntningar som finns på stödinsatser.

Hon menar att anmälningarna till Skolinspektionen är ett bra sätt för skolorna att pröva sin rutiner och se om det finns utvecklingsområden.

– När föräldrar hör av sig till mig och menar att vi har behandlat deras barn orättvis säger jag att det är bra om de gör en anmälan. Då får vi veta om det är något vi borde göra bättre.

Men att rutinerna ständigt ses över behöver inte innebära att anmälningarna så småningom kommer att avta.

– Varje barns behov är individuellt så även som förbättrar våra rutiner kan vi behöva se över hur vi tillgodoser enskilda barns behov.

Ett nationellt fenomen är att många anmälningar inte tagits upp den aktuella skolan innan föräldrar väljer att vända sig i Skolinspektionen. Men Monica tycker inte att det är ett problem i Sundbyberg.

– Jag går igenom alla anmälningar vi får in med vår skoljurist och det är sällan det kommer något som jag inte har informerats om tidigare av rektorn.

Fakta

Anmälningarna

2015

Anmälningar: 13

Beslut: 13

Förelägganden: 1

2016

Anmälningar: 30

Beslut: 27

Förelägganden: 2

2017

Anmälningar: 25

Beslut: 24

Förelägganden: 4

Källa: Siris, Skolinspektionen
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inga matcher – men träning för de yngre i SIK

Nyheter De nya hårdare råden i Stockholm påverkar även idrotten. Sundbybergs IK ställer in alla kommande matcher och träningar för de som är äldre än 15 år.fredag 30/10 15:25

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56