Bara käbbel. Kommer 90 färre tjänster att märkas, eller ej? Jonas Naddebo (C) och Olle Burell (S) har olika syn på den saken. Foto: Sacharias Källdén/Mikael Andersson

Kulturborgarrådets besked om biblioteken och "Allan Ballan"

Pinsamt. Det säger kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) om S-kritiken mot att kulturförvaltningen stramar åt med 90 tjänster.

  • Publicerad 17:08, 7 mar 2019

Till skillnad från Socialdemokraterna litar jag på förvaltningen

Det var igår som Socialdemokraternas toppnamn Olle Burell sågade den blågröna kulturbudgeten, som resulterar i att 90 tjänster försvinner i en stor omorganisation i den berörda förvaltningen.

– Att som Jonas Naddebo säga att kulturpolitik inte är en plats för veklingar, och agera som man tycker att det är roligt att skära ner – då spelar man Allan Ballan, sa Burell då.

KLART: 90 tjänster skärs bort från Stockholms kulturliv

Nu svarar Centerpartiets Naddebo på S-kritiken att de nedskurna tjänsterna kommer att påverka kulturverksamheten stort.

– Till skillnad från Socialdemokraterna litar jag på förvaltningen när de säger att kan organisera om utan att det drabbar verksamheten. Nu ställer de om och fokuserar på att få ut kultur till medborgarna. Inga lärare på Kulturskolan kommer att försvinna mot sin vilja. Inga bibliotek kommer att stänga. Allmänheten kommer inte att märka någon försämring.

Socialdemokraterna säger att en omorganisation mycket väl kan behövas, men att det är en panikåtgärd att göra det så snabbt för att möta hårda budgetkrav.

– En omorganisation ska göras så snabbt och respektfullt som möjligt. Jag förstår att personalen upplever det ovisst och nervöst. Det borde inte späs på av oppositionen. Nu ska vi effektivisera och få bort byråkratin.

De här 90 tjänsterna – har de verkligen bara varit onödig byråkrati?

– De som haft de tjänsterna har alla gjort ett bra jobb, de ska verkligen inte behöva känna att de gjort ett dåligt jobb. Men vi måste få ut mer verksamhet för pengarna.

Mer pengar ska sparas närmsta åren

För 2020 beräknar kulturförvaltningen att ytterligare 52 miljoner kronor ska sparas. 2021 är siffran 42 miljoner kronor. Detta är för att möta ökade kostnader.

Hur ser du på de ytterligare sparkraven som väntar?

– Beräkningarna är gjorda utifrån att vi inte gör omställningen. Och att budgeten är densamma som nu. Vi vet inte om det skjuts till mer pengar 2020, så kan det bli. De omorganisationer vi gör nu säger oppositionen behövs, men de valde att inte göra dem själva när de hade makten. Det är pinsamt. Olle Burell borde komma på en egen politisk plan istället för att lägga tid på att komma på nya smeknamn på mig.