Klubbliv. Det finns potential för nattliga fester på Slussen, enligt staden och kuturborgarrådet. Så här såg det ut innan rivningarna när Debaser fortfarande huserade på platsen. Foto: Niklas Rönnmark & Stockholms stad

Kulturborgarrådet: Slussen och Centralen har nattklubbspotential

Vill du starta klubb eller livescen vid Centralen eller Slussen? Hör av dig till Stockholms stad! I stället för att bromsa ska staden göra ett pulserande nattliv möjligt, lovar kulturborgarrådet.

  • Publicerad 16:11, 28 maj 2021

Efter otaliga rubriker om klubbar som slår igen, livescener som tvingas bort och gnälliga grannar som tystar utelivet slår nu staden fast att nattklubbar och livemusik måste få ta plats i Stockholm.

Enligt kulturborgarrådet Jonas Naddbeo (C) ska staden både vara rädd om det nattliv som finns och säkra tillväxten av klubbar framåt.

Efter corona – så ska klubbarna slippa bullerbråk

Det ska bli lättare att starta och driva klubb- och livescener, med tydligare tillstånds- och tillsynsprocesser, och kulturlotsar som guidar aktörerna rätt.

Pekar ut Slussen och City

– Staden måste sluta vara bromskloss och i stället vara en möjliggörare. Det är extra viktigt när vi ska få igång det nattklubbsliv som varit helt nedstängt och tyst under pandemin, säger Jonas Naddebo.

Staden ska också se om man äger mark, till exempel under broar eller på andra undanskymda platser, och lokaler som kan användas av kultur- och nöjeslivet.

I strategin pekas både Slussen och området runt Centralen ut som platser med potential men då krävs också nattslivsaktörer som är intresserade, enligt Jonas Naddebo som uppmanar dem att höra av sig.

– Nattlivsaktörerna har haft det otroligt svårt och varit utan intäkter en lång tid men finns det aktörer som vill satsa så tycker jag att de ska ta möjligheten och ställa konkreta förfrågningar om de här platserna till stadens kontor för att se vad som kan hända, säger Jonas Naddbeo.

Han tror också att tomma butikslokaler och kontor kan skapa nya möjligheter för kulturen att ta plats i City och innerstan efter pandemin.

V: Kunde använda Tensta gymnasium

Men Vänsterpartiets Torun Boucher, vice ordförande i kulturnämnden är inte imponerad. Ska staden kunna stötta klubbar och kulturaktörer måste man sluta sälja sina fastigheter, anser hon.

– Tensta gymnasium hade varit ett ypperligt ställe att ha saker som låter. Nu säljs det i stället. Det finns många byggnader runt om i Stockholm som hade kunnat användas men då måste staden vara intresserad av att ta det ansvaret och inte sälja ut mer, säger Torun Boucher (V).

Jonas Naddebo, som lovar att fortsätta driva frågan, är desto mer optimistisk. Han tror att den nya strategin och stadens nya bullervägledning som ska minska konflikterna med störda grannar, kommer att spela roll för nattlivet.

– Jag har försökt riva muren mellan bredd- och finkultur i snart åtta år i Stockholm och nu ser vi äntligen effekten. Jag kommer att följa upp det här så länge jag är politiker i Stockholms stad, säger han.

Ny strategi klubbas av staden

Så ska Stockholm bli en mer nattklubbs- och livescensvänlig stad:

Staden ska ha tydliga, samordnade och proaktiva tillstånds- och tillsynsprocesser. En tydlig och sammanhängande servicekedja för etableringar av nattklubbar och livescener ska utvecklas.

Nattklubbs- och livescensverksamhet ska uppmuntras i stadens egna lokaler och på stadens egen mark.

Staden ska i tidigt skede, tillsammans med arrangörer, identifiera fastigheter och platser som har potential att inrymma livescener och nattklubbar.

Kulturlotsningen utökas för aktörer inom livescen och nattklubbar.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre