Kul på hemmaplan: Vi ger dig Norrorts skönaste sommartips

Sommar på hemmaplan. Det kan ju bli alldeles, alldeles underbart. Här är tipsen som lyfter sommaren i dina kvarter, oavsett om du jobbar eller har semester.

  • Publicerad 11:38, 1 jul 2016

Bada på Barracuda, Germaniaviken

 Varför inte ta ett dopp i Värtan omgiven av parknatur och med utsikt över snygga villor och den innersta skärgårdens. Och det finns även barnvänlig sandstrand.

Vattenkvalitet: Tjänligt – ”utmärkt kvalite” enligt havochvatten.se.

Temperatur: 19 grader.

Ösbysjön, Danderyd

Enligt våra experter från Stocksund, Hampus, 10 år, och Cesar, 11 år, är Ösbysjön Danderyds bästa badplats. ”Det är mycket varmare än på Barracuda här”. Men se upp för de många Karp-fiskarna, som dock är väldigt harmlösa.

Vattenkvalite: Tjänligt – ”utmärkt kvalite” enligt havochvatten.se.

Temperatur: 21 grader.

Café Ekudden, Djursholm

 Passa på att ta en vilopaus när du tankar båten eller sätt dig och speja bort mot Lidingö. Vid Strandvägen i Djursholm ligger Café Ekudden, som själva stoltserar med att man endast är 15 minuter från Stureplan.

Var: Strandvägen 12, Djursholm.

När: Torsdag-söndag 10:00–16:00.

Sommarlovsläsning för Danderydsbarn

 Låna och läs fyra böcker fram till den andra september. Du får en läsdagbok där du ska skriva vad du tycker om boken. När du sedan lämnar in din läsdagbok får du en bok i present. Man vänder sig till alla barn som kan läsa själva och läsdagbok kan du hämta vid Danderyds, Djursholms, Enebybergs eller Stocksunds bibliotek.

Ikea på Enebyängen

 Har du något sommarprojekt, ett nytt rum att möblera eller bara är sugen på billigt fika? Tur att Ikea nu har öppnat på Enebyängen. Visst är det inte lika stort som varuhuset i Barkarby men du kan beställa varor hit och slippa ödsla sommardagar på restid.

Var: Enebyängen, Danderyd.

Gör din egen film

 I stället för att sitta inne och glo på film en regnig sommar erbjuder Vallentuna kommun ett alternativ. För den mellan 9 och 13 år anordnas en Sommarfilmskola där du får lära dig det du behöver om kameravinklar, manusskrivande och klippning. OBS, funkar lika bra även om det inte regnar i sommar. Kursen kostar 500 kronor.

Var: Vallentuna Kulturhus.

När: 25 juli–5 augusti.

Spela minigolf i Norrort

 Minigolfbanorna lyser med sin frånvaro i både Danderyd, Täby och Vallentuna, men för den som vill utöva denna klassiska sommarunderhållning finns det en minigolfbana vid Camp Nygård vid Vallentunasjön i Täby Kyrkby.

Var: Sjöbergsvägen 36, Täby.

Paddla kanot i vikingarnas färdvatten

 Har du alltid velat komma närmre din inre viking? Eller är du bara sugen på en mysig utflykt i naturen? Hyr en kanot och paddla iväg på vikingarnas gamla motorväg mellan Uppsala och Östersjön, Långhundraleden. Rast- och lägerplatser finns på vägen.

Var: Hoppa på i Kårsta eller Frösunda

När: Från vikingatiden och framåt

Teater under bar himmel

 Parkteatern kommer att besöka Täby i slutet av sommaren. På torget utanför Täby Centrum blir det en scenisk roadmovie genom Dolly Partons liv och musik. Från uppväxten i Tennesse till livet som en stjärna. Av Anna Bromee och Anna-Lena Hemström, regi står Lill Lindfors för.

Var: Täby torg

När: 20 augusti, klockan 16 – cirka 17.

Hopptorn och badvakter vid Ängsan

 Ängsholmsbadet i Gribbylund, Täby, är en populär badplats där många samlas på sommaren. Här finns bryggor, barnvändlig sandstrand och hopptorn för den som vågar.

Vattenkvalite: Tjänligt – ”utmärkt kvalite” enligt havochvatten.se.

Temperatur: 21 grader.

Basketfest på torget

 I augusti blir det en heldag med basket på torget utanför Täby centrum. Täby basket monterar upp en basketplan med både höga och låga korgar, sätter på den rätta musiken och bjuder in hela Täby att prova på basket.

Var: Täby torg

När: 27 augusti, klockan 10–17.

Skejta i Täby

 Skateparken vid Åva gymnasium bjuder på en hel del action för den som är sugen på att ta ut skateboard eller inlines. Här finns 800 kvadratmeter att åka på. Det finns även en park som är anpassad för sparkcyklar.

Var: Framför Åva gymnasium, mot Näsbydal.

När: Parken är öppen alla dagar, mellan 9–22.

Ta båten till krogen

Ön Storholmen hör visserligen till Lidingö, men avståndsmässigt är det inte långt från Täby och Danderyd. Till Storholmens sjökrog, som ligger på bryggan, och ger rejäl skärgårds- och sommarkänsla. Har du inte en egen båt går det att ta taxibåt hit.

Var: Ön Storholmen strax norr om Lidingö.

När: Tisdag-lördag från klockan 12–21 (eller senare vid fint väder), söndagar 12–19 (eller senare).

Fynda på loppis i Vallentuna

Töm vindsförrådet och lasta bilen full med det du vill bli av med. Precis som på Täby Galopp finns det en bakluckeloppis vid Roslagstoppet. Har du ingen bil så stannar bussen precis utanför loppisen. För den med smak för retro finns marknaden Elis Antik och Kuriosa i Brottby.

Var: Drive-in-loppis, Roslagsstoppet längs med E18, Söderhalls trafikplats. Elis Antik och Kuriosa, Rumsättravägen 9, Brottby.

När: Drive-in-loppis varje söndag 11–15. Elis Antik ock Kuriosa, helger 11–17 och enligt överenskommelse.

Varmaste badet finns i Vallentuna

Den lilla Bergsjön i Kårsta ligger något undangömd i skogen. Men det är värt mödan att ta sig dit, vi vågar påstå att sjön har norrorts mysigaste badplats. Var ute i god tid för att få plats i den lilla backen vid badbryggan som snabbt fylls till bredden av Kårstabor vid finväder.

Var: En kort promenad in i skogen från Kårstaskolans parkering.

När: Hela sommaren!

Temperatur: 18 grader