KTH-forskare: Så många stockholmare är smittade

Coronatester som KTH-forskare har skickat ut till stockholmarna har nu kommit tillbaka och analyserats. Resultatet visar att 10 procent av de testade hade smittats av coronaviruset.

  • Publicerad 15:00, 4 maj 2020

De blodprover för coronatester som KTH-forskare skickade ut till stockholmarna före påsk har nu kommit tillbaka och analyserats. Resultatet visar att 10 procent av de testade hade smittats av coronaviruset, skriver KTH i ett pressmeddelande.

1 000 test-kit skickades ut slumpmässigt till boende i Stockholms stad och förorter. Av dessa har forskare på KTH hittills fått tillbaka 548 provsvar, av vilka knappt 550 har analyserats.

Nya tester genomförs

Nu har forskarna gjort ett nytt utskick till 1 000 stockholmare, bland annat för att verifiera data från den första insamlingen och för att ta reda på hur smittspridningen förändras.

Medelprovtagningsdagen i den första omgången tester var enligt KTH den 11 april och mätningen visar smittspridningen kring slutet av mars.

– Analysmetoden samlar in information från olika virusproteiner samtidigt och vi kommer nu få en tydligare bild av infektionen och spridningen genom att sätta ihop och jämföra data från alla pusselbitarna, säger Jochen Schwenk, professor vid KTH och SciLifeLab i pressmeddelandet.

Folkhälsomyndigheten meddelar att man kommer att titta närmare på resultatet av studien.

– Vi ska titta närmare på de siffrorna men det ter sig inte helt orimligt att det ligger på 10 procent och det är inte helt osannolikt att det skulle stämma ungefär med de beräkningar vi gör. Vi kommer också att återkomma med resultat från den nationella analys där vi samlar in blodprover varje vecka och följer över tid och får ett bättre statistiskt underlag, sa Karin Tegmark-Wisell, chef för mikrobiologi vid Folkhälsomyndigheten, vid en presskonferens på måndagen.