KRYSSAD. "Jag har nått många i mitt arbete, och alltid ställt upp för människor som behöver hjälp". Så förklarar Abdukadir Salad Ali sina framgångar i EU-valet. Foto: Privat

Kryssades upp från 43:e till sjätte plats

Abdukadir Salad Ali är en politisk nybörjare, men fick en rekordstart. Han fick flera tusen personkryss och rusade från 43:e plats, till en av toppplatserna på Liberalernas lista. Och han jobbar i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.

  • Publicerad 14:31, 29 maj 2019

Rösträkningen är ännu inte helt klar. Men en sak står tydligt: det har gått bra för Liberalsernas kandidat Abdukadir Salad Ali. Han har fått överlägset flest röster bland L-väljarna i valkretsen Yttre västerort; där bland annat Rinkeby, Kista och Tensta ingår. I hela Sverige har han kryssats upp från plats 43 till plats 6 (preliminärt), med nästan 3000 personröster.

Vi ställde några frågor till honom, några dagar efter valet.

Det sägs att du kan ha räddat Liberalerna i EU-valet. Vad säger du om det?

– Liberalerna är ett stort parti. Att säga att jag har räddat dem är att ta i. Men jag har gjort min del och åstadkommit bra resultat.

Vad har du för framgångsrecept?

– Jag är lokalkändis. Har jobbat länge i både Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista, bland annat som enhetschef på sociala insatsgruppen. Där nådde vi ungefär 300 individer, plus alla deras anhöriga. Så jag har nått många i mitt arbete, och alltid ställt upp för människor som behöver hjälp.

Men du fick mycket röster även utanför Järvaområdet. Hur kommer det sig?

– Mitt namn är känt i utsatta områden. Jag har varit där och föreläst många gånger, på min fritid, om kriminalitet och utsatthet.

Stämmer det att du är politisk nybörjare?

– Ja, men jag har jobbat länge vid sidan om politiken, utan att ställa upp som kandidat. Jag har blivit tillfrågad av många om jag inte skulle ställa upp, så till sist valde jag att göra det.

Varför just EU-valet?

– EU ligger mig varmt om hjärtat. Att få resa fritt, studera fritt. Fri handel, fred. Jag har en fallenhet för att gilla gemenskapen.

Var det självklart att det skulle bli just Liberalerna?

– Ja. Det handlar om den liberala tanken och friheten. Att vara fri, och inte begränsad, som människa.

Har du några fler politiska mål eller ambitioner nu?

– Det är svårt att säga idag. Jag tror att det kommer att visa sig att jag har fått många röster. Då det första jag måste göra är att prata med dem som har kryssat mig, och tacka dem.

Vad svarar du dem som säger att dina framgångar skulle bero på klanröstning?

– Det är Svenska medborgare som har röstat och man ska inte förminska människor på det sättet. Det finns över hundra nationaliteter här i Järva, och människor har röstat på mig i hela landet. De har inte röstat på mig på grund av min nationalitet, utan på grund av mitt engagemang och att jag pratar med människor.