VIK. Förskolan Vik i Brunnby-Vik är en av flera förskolor i Upplands Väsby där personalen vid ett flertal tillfällen har fått börja arbetsveckan med att städa upp glas, fimpar och skräp efter helgen. Foto: Hagvidson

Krossat glas och fimpar på förskolegårdar efter helgerna

Krossat glas, fimpar, snus, trasiga plastglas – och urin. På flera förskolor i Väsby får personalen börja arbetsveckan med att städa upp efter ungdomar som festat på förskolornas gårdar under helgen.

  • Publicerad 11:15, 12 maj 2020

Det är mycket obehagligt och tråkigt att det ska behöva vara så.

VD. Michael Enghag, vd på Hagvidson. Foto: Privat

Ungdomar som "hänger" på kvällar och helger väljer ibland förskolegårdar och skolgårdar som samlings- och festplats.

På flera förskolor i Upplands Väsby har personalen den senaste tiden fått börja arbetsveckan med att storstäda och rensa gården från saker som små barn kan stoppa i sig och skadas av.

En av de som drabbats är förskolan Vik i Brunnby-Vik, där personalen med hjälp av vårdnadshavare flera måndagar har fått städa upp krossade flaskor, fimpar, snus, plastglas och konfetti – något små barn gärna stoppar i munnen med risk för kvävning.

Vanligt i hela landet

Enligt Michael Enghag, vd för Hagvidson som är huvudman för förskolan Vik sedan ett knappt år, är det här tyvärr ett vanligt problem i hela landet.

– Ungdomar samlas på förskolegårdar och det händer att de även festar där. De dricker öl, kissar och lämnar kvar glas. Det är obehagligt och tråkigt att det ska behöva vara så, säger han.

Han berättar att personalen har rutiner för att säkra gården på morgonen.

– De börjar med att gå ut och besiktiga gården så att det inte ligger glas eller liknande på marken, eller något annat farligt. På kvällen plockas alla leksaker och redskap in för att minimera stölder och skadegörelse.

FÄLTARBETARE. Anders Carlsson tycker att föräldrar inte ska vara rädda för att ta sitt föräldraansvar. "Var nyfikna och fråga hur era ungdomar har det och vad de gör." Foto: Upplands Väsby kommun

Inte alltid allmän plats

Att hålla ungdomarna borta från gårdarna med lås eller höga staket ser han inte som ett alternativ.

– Det handlar om utrymningsfrågor för barn och personal. Man kan inte göra det "för" säkert. Men skolområden är inte alltid allmänna platser. Det anges i kommunens ordningsföreskrifter. Vår gård är inte allmän då det är en fristående verksamhet, säger han.

Om problemet eskalerar ser han ingen annan lösning än att anlita ett vaktbolag.

– Men det vore väldigt olyckligt. Pengarna ska gå till personal och pedagogisk verksamhet, inte till att hålla busfrön borta, säger Michael Enghag.

Han uppmanar ungdomarna att välja andra platser att hänga på.

– Håll er ifrån den typen av platser där det finns mindre barn som kan stoppa saker i munnen.

Insynsskyddat

Även kommunens fältarbetare är medvetna om problemet med ungdomshäng på förskolegårdar och skolgårdar.

– Vissa gårdar är mer populära än andra. Ungdomarna tycker det är trevligt att sitta under tak och det är insynsskyddat. Men det finns bättre platser att hänga på, säger fältarbetare Anders Carlsson och fortsätter:

– Att sitta och gunga kan vara okej, men inte att förstöra.

Fältarna jobbar över hela Upplands Väsby och får ibland in tips om att ungdomar samlas på olika platser och kanske festar.

– När vi kommer dit försöker vi föra en dialog och ser om de är påverkade. Vi är ju varken väktare eller poliser. Vi känner många och har en bra relation med dem.

Hur ska man agera som förälder?

– Som förälder ska man vara nyfiken, man ska våga fråga. Man kan gå ut och ta en kvällspromenad och kolla läget. Vi måste våga ta vårt föräldraansvar, säger Anders Carlsson.