Kroppsaktivisten Cassandra Klatzkow är uppvuxen i Farsta, något som präglat henne mycket. Foto: Karoline Montero Araya

Kroppsaktivisten: "Farsta har gjort mig smartare"

Blixtförälskelsen på Sunneplan, de galna festerna vid Drevviken och sammanhållningen mellan ungdomarna i centrum. Kroppsaktivisten Cassandra Klatzkow har många varma minnen från uppväxten i Farsta. Men det var också här hon utvecklade ett starkt självhat. Nu inspirerar hon tusentals att ge blanka fan i skeva skönhetsideal.

  • Publicerad 16:11, 20 mar 2017

Killen jag dejtade trodde att jag var från Östermalm. Jag blev så kränkt

I de grå höghusen bakom Farsta centrum växte Cassandra upp. Här mötte hon också sin första kärlek - en pojke i grannhuset. Foto: Karoline Montero Araya

– Jag dejtade en kille som skulle gissa var jag var uppväxt. Så sa han “antingen är du från Östermalm eller från någon småort, typ Eskilstuna”. Jag blev så kränkt. Farsta är en så stor del av min identitet, det är här jag blivit den jag är, säger Cassandra Klatzkow.

Hon kommer med andan i halsen när vi möts på kaféet i Farsta centrum. Hon har just stressat hit från ett första gruppmöte på en smärtklinik. Förutom den kroniska sjukdomen endometrios, har Cassandra också den ganska vanliga följdsjukdomen fibromyalgi.

– Vi sitter i cirkel och göra mindfulnessövningar för att “acceptera smärtan”, haha. Det är lite flummigt, men jag tror det hjälper.

Nyligen fick hon också diagnosen utmattningssyndrom - något som inte är särskilt svårt att förstå efter en blick på hennes schema.

Förutom jobbet som kommunikatör på Kulturhuset, sjunger hon i Tensta Gospel Choir, gästar kontinuerligt poddar och tv-program och framförallt: driver ett av Sveriges största kroppsaktivistiska konton på Instagram. Något som även inneburit att hon nyligen blivit signad som modell av agenturen Lily & Jack.

– Klart det blir mycket, men...Jag vill ju göra saker som jag tycker är kul. Jag försöker bli bättre på att säga nej, men allt jag gör ger mig också energi. Skulle jag sluta göra saker som är roliga skulle jag försvinna helt som människa.

Första kärleken i Farsta

Det var när hon var elva som mamma och pappa packade ner bohaget från villan i Örby och styrde kosan mot de grå höghusen på Grumsgatan bakom Farsta centrum. Det tog inte många dagar innan hon blev kär i en pojke från grannhuset. Men trots att hon bara var elva, minns Cassandra hur hon redan då var tvungen att förhålla sig till sin kropp.

– Jag kom in i puberteten väldigt tidigt, jag fick mens när jag var 9, bröst när jag var 10 och var två huvuden längre än alla killar. Jag kände mig väldigt stor, och den känslan har hängt med.

Drev runt med Farsta Army

Tonåren i Farsta beskriver hon med värme. Hur hon varje kväll hängde på ungdomshuset Tuben, där hon ockuperade karaokerummet och körde Shania Twain och R.Kelly för alla som ville - eller inte ville - lyssna. De galna valborgsfesterna vid Drevviken, och så den där gången när hon tjuvrökte på Sunneplan och blev blixtförälskad - i den populäraste killen på Kvickentorpsskolan.

– Vi var sådär galet härligt destruktivt tonårskära, men eftersom han var poppis blev jag också utpekad. Jag hängde på McDonalds en gång när det kom fram ett gäng på tio tjejer och hotfullt frågade om jag var hans flickvän. Men på något sätt lyckades jag bli vän med dem istället. Vi blev ett gäng, skitkaxiga tonårstjejer, som drog runt och kallade oss Farsta Army, haha.

Fick "horrykte"

Men att som ung tjej vara käftig, se bra ut och dessutom prata öppet om sex - var något som inte sågs med blida ögon. Plötsligt började ett "horrykte" spridas, säger hon. Folk ropade efter Cassandra när hon gick genom centrum, och vännerna i Farsta Army vändes plötsligt emot henne. En kväll blev hon beordrad till Hästhagsskolan för att "göra upp". De skulle spöa henne, säger hon enkelt.

– De tyckte att jag dragit ned hela gänget med mitt rykte. Jag klädde mig gärna i urringat och pratade om sex, och gav fan i vad folk tyckte. Även om jag inte kallade mig feminist då så inser jag nu att det var en feministisk handling.

Som tur var dök det upp några killkompisar den där kvällen, som stoppade bråket från att bli av. Något som var genomgående i Farsta, menar Cassandra.

– Under tonåren hamnade man ibland i situationer där man inte visste vad man höll på med. Men eftersom det alltid hängde ungdomar ute, så fanns det alltid någon som hade koll på en, som höll om ens rygg. Var man för full dök någons storebror upp och hjälpte en hem. Det kändes tryggt, folk brydde sig om varandra.

Kommentarer som satt spår

Hon pratar med en slående självsäkerhet och övertygelse, något hon själv menar att hon alltid haft. Men vissa händelser har satt djupare spår än andra. Som den där pojkvännen hon hade som 16-åring, som påpekade att hennes mage hängde över handfatet när hon borstade tänderna.

– Sådana kommentarer har bidragit till ett orimligt självhat. Men samtidigt är det också sådant som fått mig att inse den skeva kroppssynen som finns, vilket i sin tur gett mig styrkan att arbeta emot det.

Reppar Farsta med stolthet

Trots att hon inte längre bor i Farsta, börjar hjärtat klappa lite extra så fort hon går av tunnelbanan. Det är fortfarande hemma.

– Det finns en stolthet bland alla som vuxit upp här, jag ser den i mina vänner som också är härifrån. Jag är så tacksam över det, att jag fick lyxen att ha vänner från olika klassbakgrund, kulturer och religioner. Det har jag gjort mig till en smartare och öppnare människa, säger hon och tystnar.

– Tänk om vi bott kvar bland de där vita medelklassvillorna i Örby. Fy fan. Vem hade jag varit då?

Cassandra om hyllade Instagramkontot

2014, när Cassandra var 27 år och under hela sitt liv kämpat med självhat och ätstörningar, beslöt hon att det fick vara stopp. Det var när hon inte ville följa med sina vänner till stranden för att hon skämdes över sin kropp, som hon beslöt att göra tvärtom vad hon brukade - och istället la upp en bikinibild på Instagram. Responsen var enorm.

– Jag trodde folk skulle äcklas, helt absurt. Istället förstod jag hur många som kände igen sig.

Tidigare har Cassandra alltid försökt förändra sin kropp. Om hon bara blev smal, skulle hon också bli lycklig.

– Jag tror de flesta känner igen det. Men jag bantade ner mig 20 kilo på tre månader för att min kille tyckte jag skulle vara snyggare om jag vägde under 60 kilo, och var inte gladare för det. Tvärtom. Och om min vikt ändå inte spelade någon roll för hur jag mår, varför inte försöka acceptera den istället?

I dag har hon 18 000 följare, och lägger dagligen upp bilder på sig själv. Meningen med kontot är att bredda bilden av vad som anses vara en attraktiv kropp, förklarar hon. Och även om samhället fortfarande har en lång väg att gå innan vi ser en större variation bland kropparna som lyfts i offentligheten, är hon hoppfull inför framtiden.

– Jag ser förbättringar, flera kedjor tar in större storlekar och fler agenturer använder sig av större modeller.

Visa merVisa mindre

Så blir du vän med din kropp - Cassandra tipsar

- Styr dina flöden. Du kan inte styra vilka kroppar du ser i reklam, på film och i media. Men du kan styra dina egna flöden på sociala medier. Rensa bort alla konton som får dig att må dåligt över hur du ser ut.

- Affirmationer. Hur svårt det än känns, tala om för dig själv att du är vacker och att du duger. Det hjälper.

- Fotografera dig själv. Vissa är så obekväma över att se sig själva, att de inte ens kan ta en selfie. Öva på det! Du behöver inte lägga ut dem någonstans, gör det för dig själv.

- Gör det du är rädd för. Har du alltid långa tröjor för att dölja din rumpa som du är missnöjd med? Tvinga dig att gå utan en dag, du kommer känna dig stärkt.

- Har du barn? Försök att inte föra över dina egna nojor till barnet. Prata aldrig om din egen kropp, ät samma mat som barnen, använd inte uttryck som att "unna sig", kategorisera inte mat som bra eller dålig. Uppmuntra barnet att njuta av mat, att äta ska vara något lustfyllt.

Visa merVisa mindre