MER BIOGAS. En glad tiger från annodazumal, en fläskotlett som ingår i råvaran för biodieseln HVO plus en leende stationschef på OK i Enköping – Emelie Norberg – som konstaterar ökad efterfrågan på biogas Men den 100-procentigt fossilfria dieseln låter vänta på sig. Foto: Sven-Åke Haglund

Krönika: Med en fläskkotlett i tanken

För en krona mer per liter kan du som tankar diesel få ett godare samvete: Förnybart biobränsle till sista centilitern. Fungerar i alla bilar. Men alltför få känner till den miljövänliga dieseln. Ännu mindre frågar efter den. Därför är det fortfarande glest mellan pumparna.

  • Publicerad 13:12, 24 sep 2021

Ligger litet Hasse
Alfredsons Lindeman över det lockande tillägget Fame, berömmelse och
glamour!

Minns du Essos reklam med en tiger i tanken och morrhår i förgasaren? Eller konkurrenten Shells hemliga tillsats ACI som lovade att ”Höja produktens prestanda och värde”?

Åtminstone blev det ett mervärde för Shell. Literpriset gick upp 50 öre, vilket inspirerade radarparet Hasse Alfredson och Tage Danielsson att diskutera undret i en av sina sketcher – vars slutpoäng var ett erkännande från Shellrepresentant Lindeman. Ett sensationellt sådant: ”Vi har hällt i litet BP…”.

Minns att Esso fick reklambranschens Stora pris för sin tiger. Idag, många årtionden senare, är kraven på innehållsdeklaration högre också för oljebolagen. Vad har du i tanken?   

Själv kör jag på fläskkotletter, komagar och hönshalsar.

Men något så icke veganskt redovisas inte på pumpen. Däremot det magiska ordet förnybar och förkortningen HVO.

Jag tankar nämligen helt fossilfri diesel när och var jag hittar den, oavsett logo på stationen.  

HVO står för Hydrogenated Vegetable Oil, som enligt tillverkaren Neste, leverantör till OKQ8 ”… är kemiskt identisk eller mycket lik fossil diesel”.

Råvaran i Nestes biodiesel är animaliska
fetter, använd matolja och restprodukter från tillverkningen av matolja.

Bland slaktavfallet gissar jag alltså att det finns snedhuggna fläskkotletter. Plus annat smått och gott (?).

Alldeles nyligen upptäckte jag att  den 100-procentiga biodieseln närmast obemärkt smugit sig in i närområdet via obemannade Tanka vid Salautfarten i Enköping. Men HVO finns fortfarande inte på de stora mackarna.

Emelie Norberg, stationschef på OK i Enköping:

– OK har många anläggningar och vi ligger just nu i kön. Men för den som vill vara mer miljömedveten har vi Diesel Plus med 40 procent inblandad HVO från samma råvaror som du nämnde tidigare.

Emelie berättar att efterfrågan på biogas fortsätter att öka.

– Vid den pumpen är det alltid trafik, taxibilar, lastbilar, tjänstebilar men också av privatbilister. Annars ser vi fram mot de laddstolpar för el som OK nu ska installera över hela landet.

Alltså snart el, biogas på uppgång, men inte biodiesel fullt ut. I mitt letande hade jag en halvtimme tidigare fått ett gott skratt på Shell-macken i Bålsta. Vad stod det på en av pumparna? Jo, Citydiesel med tillsats av FAME!

Fame. Berömmelse, framgång. Snudd på en Lindeman-sketch. I reklammakarnas värld – kan det vara så att ära och berömmelse väntar på den som tankar Citydiesel (vem minns inte succémusikalen med samma namn)?

Ånej, inte längre något falskt glitter hos Shell. Förkortningen FAME står helt oglamoröst för Fatty Acid Methyl Ester, vilket är ett samlingsnamn för biodiesel gjord på vegetabiliska oljor. Här som sju procent i den vanliga dieseln.

Inte så dumt det heller. Men 100 procent är ännu bättre. Politikerna hotar med chockhöjning av dieselpriset för att få ner utsläppen. Hoppet är att det går att mota Olle i grind om vi är fler som frivilligt väljer HVO för ”bara” en krona extra. Men då vill det till att varje station har en sådan pump.

Kanske upp till oss kunder att tjata?

MER BIOGAS. En glad tiger från annodazumal, en fläskotlett som ingår i råvaran för biodieseln HVO plus en leende stationschef på OK i Enköping – Emelie Norberg – som konstaterar ökad efterfrågan på biogas Men den 100-procentigt fossilfria dieseln låter vänta på sig. Foto: SVEN-ÅKE HAGLUND

Person på stödboende överfallen

Nyheter En boende på ett stödboende på Sadelmakaren hittades på lördagskvällen blodig, lerig och förvirrad. Polisen utreder händelsen som ett rån.torsdag 14/10 13:07