Gravid och orolig för att fostret ska ha någon kromosomavvikelse? Det finns tester att köpa hos flera privata företag.

Ett blodprov och några tusen kronor senare kommer svaret, och det redan i vecka 10.

Nu har två anställda vid Centrum för fostermedicin på Karolinska universitetssjukhuset skrivit till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och begärt att detta granskas.

De tycker att fosterdiagnostiken utförs på ett oetiskt sätt.

Downs syndrom vanligast

Det handlar om så kallade NIPT-tester. Med ett blodprov kan vissa avvikelser upptäckas, eftersom fostrets DNA finns i små mängder i moderns blod.

Den vanligaste är trisomi 21, som orsakar Downs syndrom.

Enligt anmälan är fosterdiagnostik en medicinsk verksamhet, och de som säljer testerna saknar ofta den kompetens som krävs, menar de.

Livsavgörande beslut

"Fosterdiagnostik kan resultera i komplicerad och svårtolkad information samt ge svar som gör att en individ kan ställas inför etiskt svåra situationer. Denna information används ofta som underlag för livsavgörande beslut, som exempelvis huruvida den gravida önskar fortsätta eller avbryta graviditeten", skriver de.

Alla får göra KUB-test

Från graviditetsvecka 12 erbjuds gravida kvinnor vanligtvis ett så kallat KUB-test. Det anger sannolikheten för eventuella kromosomavvikelser.

För att få göra ett NIPT-test som ersätts av regionen krävs att kvinnan tidigare haft en graviditet med kromosomavvikelse, eller visat en förhöjd sannolikhet på KUB-testet.

– Att göra NIPT i vecka 10 är inte optimalt, då man i den graviditetsveckan inte kan bedöma eventuella fosteravvikelser med en ultraljudsundersökning, vilket man kan göra från graviditetsvecka 12, säger Anna Boström, vårdområdeschef vid Centrum för fostermedicin.

Koll att fostret lever

Inför NIPT gör de alltid en ultraljudsundersökning.

– För att se att det är en levande graviditet, om det är ett eller flera foster, och om det finns någon eventuell fosteravvikelse, säger hon.

Visar NIPT ingen kromosomavvikelse är det tillförlitligt. Om testet visar kromosomavvikelse, är det inte alltid tillförlitligt utan måste bekräftas med fostervattensprov eller moderkaksprov.

Testkit online

De som inte vill vänta till KUB-testet kan vända sig till privata aktörer.

Det finns företag online, där man beställer ett testkit med provtagningsrör och går till sin vårdcentral eller annan mottagning och tar ett blodrov, som skickas till laboratorium.

NIPT erbjuds även vid en del barnmorskemottagningar och fertilitetskliniker, ofta då i kombination med ultraljud.

Kostnaden varierar mellan 5 000 kronor och 9 000 kronor.