Foto: Linda Gren

Krogstriden om nya Stureplan – två imperier på varsin sida

"Vi vill ha utveckling!" säger ena sidan. "Ni vill bara ha mer pengar", beskyller den andra. Det råder en bitter strid kring fastighetsbjässen ADIA:s rivningsplaner för Stureplan.

  • Publicerad 11:40, 1 jun 2017

Vi har skrivit mycket om det hittills. Och vi kommer att få skriva mycket om det under lång tid framöver. Fastighetsägaren Abu Dhabi Investment Authority – ADIA – vill tillsammans med statliga ägaren Vasakronan stöpa om territoriet kring Svampen. Riktigt rejält.

– Jag är mycket oroad för Stureplan. Det är en betydelsefull plats, mycket mer så än folk förstår. Både ekonomiskt, då mycket av näringslivet ligger här, och för turism och nöjesliv, säger PG Nilsson, krogkung med stora intressen i området.

Kortfattat vill de riva, renovera och bygga nytt i Sturegallerian-kvarteret, samt dra på en extra våning ovanpå själva gallerian. Exakt hur slutresultatet blir är i dagsläget oklart då detaljplanerna inte är gjutna i betong ännu. Men att det blir stora förändringar och stort byggstök under många år, råder det föga tvivel om.

PG Nilsson äger bland annat Taverna Brillo och Sturehof i galleriakvarteret. Han ligger för närvarande i förhandling med sina hyresvärdar om framtiden. Han är också aktiv i kampanjen Stoppa Stureplanerna. De har bland annat producerad välgjord propaganda med kända ansikten som Alex Schulman, Lena Endre och Ernst Billgren

– Den uppenbara anledningen till att jag gör det är att de här planerna gör att min verksamhet blir omöjlig. Så ja, jag talar i egen sak. Jag tycker att de har många bra idéer, men det går att uppnå dem utan att riva något annat än p-huset, som ingen ens använder, säger PG Nilsson, och syftar på parkeringshuset på Grev Turegatan 3-5 som är tänkt att ryka.

Folket på Stureplan: Så tycker vi om nya planerna

PG Nilsson på plats i Sturegallerian. Foto: Karin Nilsson

Per Gunne, tidigare chefredaktör på tidningen Metro, är numera vice VD för Stureplansgruppen. Foto: Mathias Nordgren

Kampanjen att stoppa byggplanerna säger han ursprungligen kommer från några av hans gäster på Sturehof.

– Jag hjälper dem ekonomiskt. Och eftersom jag är van att tala med media så gör jag det. Jag kommer ändå att anklagas för att stå bakom, så jag kan lika gärna säga som det är. Det gör aldrig mina motståndare.

Vilka är dina motståndare?

– En av världens största fastighetsägare. Och så svenska staten.

Förutom Sturehof och Taverna Brillo så står Hedengrens, Åbro och Bull and Bear bakom upproret. Men alla krögare i kvarteret är inte anti. Den mäktiga Stureplansgruppen, som bland annat äger Sturecompagniet, ställer sig numera helhjärtat bakom förändringarna. Efter att förr ha varit väldigt kritiska.

"Vi är positiva till planerna. Stureplan behöver utvecklas för att bibehålla sin plats som Stockholms centrum inom shopping, nöje och kultur. Att man river ett p-garage och bygger bostäder tycker vi är bra. Precis som att man öppnar upp kvarteret och gör Sturegallerian till Sveriges främsta handelsplats", skriver Stureplansgruppens vice VD Per Gunne i ett melj.

I övrigt avböjer gruppen alla kommentarer.

Stureplansgruppen svänger – vill vara med på nya Stureplan

PG Nilsson viftar bort det uttalandet med "såklart, var och en tar hand om sig själv".

– De är den enda aktör som är för det här. Och det är för att de fått ett avtal med ADIA om nya lokaler, ersättningslokaler under bygget, och att de ska få driva det nya hotellet, som inte behövs, säger han.

Stureplansgruppen avböjer även att kommentera PG Nilssons påstående.

Du låter sammanbiten, PG.

– Det är jag. Och stridslysten. Jag ska göra allt för att tala om för alla om hur det här påverkar. Sturehof är hjärtat i mitt liv. Det är 500 anställda som riskera sina jobb, men för ADIA är det en pytteliten del i deras portfölj. Jag är inte emot förändring. Men det här är onödigt.

Uppdatering: Efter att den här artikeln publicerats har Charlotta Rosén, Sverige-ansvarig för Stureplansprojektet, hört av sig. Hon önskar kommentera PG Nilssons uttalanden så här:

– Det ligger givetvis i en fastighetsägares intresse att hålla öppet så mycket som möjligt och att fort bli klar. Vissa institutioner är kulturbärare och vår ambition är att nå en lösning, precis som vi gjort med Stureplansgruppen, där Sturehof är öppet under hela byggperioden. Och kanske till och med kan utveckla sitt koncept. De kommersiella villkoren är en förhandlingsfråga som vi har diskuterat med dem varje vecka under en lång tid.