Krogilska över ständiga gatujobb på Fleminggatan: "Grävt i fyra år"

Nu grävs det på Fleminggatan igen. Det har fått en av krogarna att ruttna på att gatan ser ut som en schweizerost år efter år.

  • Publicerad 15:28, 19 mar 2021

Det är en katastrof. Det är fjärde året i rad som de gräver upp samma trottoar

Efter tre år av olika grävjobb utanför deras restaurang, för fjärrvärme och el, trodde Nico Papaxanthis, delägare av La Nonna, att 2021 skulle bli det första spadfria år sedan de tog över lokalen. Då damp beskedet ner från staden. Grävdags.

Nu förändras Fleminggatan, eller?

Och kort därpå placerades de vid det här laget välbekanta avspärrningarna ut längs hela trottoaren. Den ska nu återställas permanent med plattor, meddelar staden. Det är sista etappen av upprustningen av Fleminggatans trottoar. Därmed ingen uteservering under byggtiden.

– Det är en katastrof. Det är fjärde året i rad som de gräver upp samma trottoar. De hade väl kunnat göra alla jobb samtidigt på 1-2 år? Det är ett slöseri med resurser och det tror jag att de flesta längs Fleminggatan håller med om, säger Nico Papaxanthis.

Han är minst sagt kritisk till hanteringen, framförallt att deras vädjan till staden om att senarelägga bygget för att inte sabba starten på uteserveringssäsongen nobbades – speciellt i det här läget då coronapandemin slagit hårt mot krogen.

Normala år har de haft cirka 24 platser på uteserveringen men planerade för fler i år.

– Stockholms stad har varit noga med att säga att vi ska hjälpas åt, de har efterskänkt avgifter för serveringstillstånd och ska tillåta större uteserveringar. Men det här är inte att hjälpas åt. Vi har tappat 80 procent av omsättningen under pandemin och på en uteservering kan vi få in några hundratusen en bra månad, säger Nico Papaxanthis.

Enligt staden ska jobbet vara klart sista maj, men det beskedet ger inte Nico Papaxanthis mycket för.

–Nej, de har sagt att de inte kan garantera att det är klart då och de andra gångerna har det blivit förseningar, säger han.

Staden svarar

Gatuingenjören Anders Wård, som ansvarar för Kungsholmen, förstår krogägarnas besvikelse, men enligt honom så innebär det här ett grävjobb mindre i år. Annars hade Ellevio, som grävde upp gatan i fjol, först behövt ta bort och ersätta den tillfälliga lösningen för att inte hotas av vite. Sedan hade staden behövt riva upp den för att göra en permanent återställning av hela trottoaren efter sommaren, enligt Wård. Under vintern får inga permanenta återställningar göras.

– Vi har återkommande möten med ledningsdragande bolag och försöker samarbeta, men det är svårt att planera då vi inte har samma gator i våra reinvesteringsprogram. Vi har lagt ett reinvesteringsprogram på fyra år och det här jobbet har vi skjutit upp flera gånger så nu börjar pengarna för det projektet gå ut, säger han.

Enligt Wård så tror han att det aktuella jobbet blir klart tidigare "om inget oförutsett sker”. Sedan bör det däremot vara slutgrävt längs trottoaren. Åtminstone för en tid. Det som finns på agendan är ny asfalt på den norra delen av gatan som ska ske under året.

– När vi har gjort ett jobb och återställt så får inte någon gräva där på två år. Om det inte är akut då, säger Anders Wård.

UPPGIVEN. Nico Papaxanthis är kritisk till ständiga grävjobb på Fleminggatan och har vädjat om att slippa det nu under våren i pandemins spår. Foto: Pekka Pääkkö

Ingen ersättning

Enligt trafikkontoret kan en krögare eller näringsikdare inte begära ersättning för exempelvis uteblivna intäkter om de till exempel inte kan ha en uteservering på grund av gatujobb.

"En markupplåtelse med polistillstånd är inget hyresavtal. Det står i villkorsbilagan till polistillståndet att man måste ge oss tillträde till marken om vi behöver det, men man behöver såklart inte betala någon avgift då." skriver trafikkontoret i ett svar.

Visa merVisa mindre