Johannes Shagian och Yilmaz Seyhan med stammisen Kenneth Sjödin alias Balder. Foto: Åsa Sommarström

Krogen har blivit Rissnes vardagsrum

Med sina 26 år på nacken har restaurang Den Galne Kocken blivit något av ett landmärke i Rissne centrum. Här har ägare bytts under åren, men stammisarna har bestått. – Det här var drömstället för mig, jag blev kär direkt, säger Balder som kommer hit varje dag. Trots att han bor i Farsta.

  • Publicerad 07:28, 30 jun 2018

1992 ringlade sig en 50-meter lång kö ut från Den Galne Kocken. Det var liveband på scenen och knökfullt på krogen.

Ett gäng tjejer hade lockat hit Yilmaz Seyhan och hans kusin Nori Kino, som då drev restaurang Den Galne Kocken i Haninge, och snart hade de flyttat in i lokalerna på Rissne torg.

Johannes Shagian (bakom baren) rådfrågade Yilmaz Seyhan, första ägare av Den Galne Kocken, innan han själv köpte krogen för drygt två år sedan. Foto: Åsa Sommarström.

– Min kusin var skrikande och galen i köket, därav namnet, säger Yilmaz och berättar att de tre år senare blev utnämnda till Stockholms bästa krog och fick godkänt att ha ATG-spel som första restaurang i Sverige.

Den nybyggda bardelen fick givetvis namnet Den galne kusen och än i dag hänger tavlor med travhästar kvar på väggarna.

– På kvällen fällde vi in ATG-maskinerna och fällde ut spritflaskorna, vi var som ett litet kasino, berättar Yilmaz.

Stammisen Kenneth Sjödin alias Balder, hummar instämmande och berättar hur skämten gick om ”otur på Solvalla” när någon beställde in hästplankstek till middag.

Långväga gäster

Balder kom hit första gången 1996. Då spelade han dart i laget Barcelona. Matcher hölls ofta på krogen och han berättar hur hans lagkamrat ofta fick sig en liten hutt innan kasten för att bli stadigare på handen.

Sedan dess är Balder här varje dag. Trots att han bor i Fagersjö i Farsta.

 Ofta märkte man att folk åkt långt, från Sollentuna, Upplands Väsby och Jakobsberg. Så känt var det.

Kenneth Sjödin alias Balder

– Det här var drömstället för mig, jag blev kär direkt. Det blev som mitt andra vardagsrum. Det var karaoke på torsdagar, disco på fredagar, liveband på lördagar och vallakväll på onsdagarna. Ofta märkte man att folk åkt långt, från Sollentuna, Upplands Väsby och Jakobsberg. Så känt var det.

Den Galne Kocken fick lov att bedriva ATG-spel som första krog i landet. Foto: Åsa Sommarström.

Hit kom även Leffe som i bland lämnade sin hund Toker på krogen för att gå hem och vila ett par timmar innan han kunde komma tillbaka och fortsätta festa. Under tiden fick Toker vatten och mat på krogen.

Vad sjöng du på karaoken?

– Det blev Bohemian Rhapsody med Queen, säger Balder

För att sedan få ut alla gäster framåt stängning hade ägarna som tog över efter Yilmaz och kusinen, ett specialknep:

– Gurra tog på sig en låda med varmkorv på magen och ställde sig i utgången. Folk var ju sugna på något att äta så dags, så det gick snabbt att tömma stället, skrattar Balder.

Gratis julbord

Många stammisar är kvar än i dag berättar Johannes Shagian som i dag driver krogen sedan drygt två år.

– Det är en familjär känsla, alla känner varandra, säger han och hälsar AIK-spelaren Stefan Silvas familj som kommer in för att äta.

Johannes Shagian utlovar julbord till gästerna i år igen. Foto: Åsa Sommarström.

Även den kände AIK-backen är här så gott som dagligen, ofta tillsammans med lagkamraten och vännen Alexander Milošević. De håller sig dock till vatten. Och kyckling med ris.

– Det här är hjärtat av Rissne, jag är där nästan varje dag antingen för att äta eller för att kolla på fotboll med vänner, säger Alexander.

Jag är där nästan varje dag antingen för att äta eller för att kolla på fotboll med vänner

Alexander Milošević

– Vi vill stötta folk som kommer från Rissne och höja det som är positivt här, säger Johannes och visar bilder från förra årets julbord då han bjöd 150 gäster på julmat.

Rissneborna och fotbollsspelarna Stefan Silva och Omar Eddahri har sina tröjor uppsatta bakom baren. Foto:Åsa Sommarström.

– Många kanske inte har någon att fira med, eller råd att gå ut och äta. Vi ville göra något för dem, säger han och berättar hur han även har telefonnummer till många gäster och ringer för att kolla läget om de inte dyker upp.

– Vi bryr oss om våra gäster. Det här är inte bara mitt jobb, det är som mitt andra hem.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Covid-19: Rekordsiffror i Sundbyberg

Nyheter 792 bekräftade fall i staden – nästan en fördubbling Spridningen av covid-19 slår nya rekord i Sundbyberg. Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 1 visar att 792 nya fall har bekräftats i staden.torsdag 13/1 16:53

Sundbyberg har minst antal pensionärer

Nyheter Få 65-plussare i staden I Sverige växer andelen pensionärer. Men i Solna och Sumpan är det tvärtom och båda kommunerna har mycket mindre antal 65-plussare jämfört med hela riket.måndag 10/1 13:26

Vladans hjälteinsats: Stoppade brand på Systembolaget

Nyheter Störtade iväg från gymmet med två brandsläckare i högsta hugg Tidigt på torsdagsmorgonen började det brinna på Systembolaget i Sundbyberg. Som tur var agerade Annedalsbon Vladan Jovanovic, som jobbar på gymmet Core alldeles intill, rådigt och lyckades begränsa...fredag 7/1 13:27