Josef Raza, restaurangchef på Allstar, säger att kommunens bidrag inte i närheten täcker förlusterna från pandemin. Foto: Erik Lejdelin/Privat

Krögarna slipper avgift för uteservering

Nu börjar Järfällas uteserveringar att öppna – en efterlängtad premiär. Det här året slopar kommunen avgifterna för att ge extra stöd, men räcker inte långt enligt krögaren Josef Razay.

  • Publicerad 09:15, 6 apr 2021

Människor känner sig tryggare när de sitter ute.

Under 2020 minskade Sveriges restaurangers försäljning med hela 20 procent.

Men i Järfälla var nedgången inte fullt lika dramatisk.

Här sjönk försäljningen med bara två procent jämfört med 2019, visar siffror från SCB.

I Jakobsberg slog dock tre restauranger igen i fjol.

Restaurang Allstar är däremot fortsatt igång och redo att snart börja servera i vårsolen. Man räknar med kunna ta emoomkring 50 gäster på uteserveringen som öppnar nu i början av april.

– Det är en av de sakerna vi har som är positivt. Det blir en liten räddning eftersom människor känner sig tryggare när de kan sitta ute, säger restaurangchefen Josef Razay.

Ett litet plåster på såren

Trots att krogarna i kommunen generellt inte har tappat lika mycket som andra kan skillnaderna vara stora mellan olika områden.

Dessutom är frågan hur länge de kan arbeta med tuffa restriktioner.

Järfälla kommun har därför satt in flera åtgärder, bland annat slopad avgift för uteserveringar, food trucks och torghandel. Det finns också en större möjlighet att öka ytan och få förlängda betalningstider.

Josef Razay säger de självklart kommer att utnyttja förmånerna så mycket de kan men att det rent ekonomiskt inte gör så mycket.

– Vi kammar inte hem våra förluster med att utöka uteserveringen med några platser.

En orsak till den minskning av inkomster som han känner av är att många jobbar hemma och att få därför har ätit lunch i centrum.

Inte fortsätta

Ett stort problem är också beslutet om tidigare stängning för restauranger och att de inte får sälja alkohol efter klockan 20.

– Det innebär att vi förlorar 50 till 60 procent av kvällsverksamhet. Det kan inte fortsätta så länge till.

Han säger att de fått stor hjälp av Citycon, ägarna till Jakobsberg centrum.

– De har varit väldigt hjälpsamma och stöttat oss.