Krogarna omsatte 20 miljarder i fjol

Det råder krogboom i Stockholm och vi går ut och äter som aldrig förr. Omsättningen i restaurangbranschen i stan har fördubblats sedan 2002. På Söder har antalet krogar med utskänkningstillstånd ökat med 23 procent på fyra år.

  • Publicerad 11:32, 6 jul 2015

Trots att sommaren inte är högsäsong för Pelikan är matsalen nästan fullsatt en vardagkväll i juli. Många av gästerna är turister. Däribland Wolfram och Elisabeth Winkler från tyska Karlsruhe.

– Jag är här för andra gången, säger Wolfram Winkler. Första gången var för några år sedan när jag blev rekommenderad att gå hit av hotellet. Nu ville jag gärna visa restaurangen för min fru.

Turisterna är en av många orsaker till att kroglivet exploderat i Stockholms stad. Sedan 2002 har antalet restauranger ökat från 2 300 till 3 600 och branschen har mer än fördubblat sin omsättning, enligt SCB. Den landade förra året på 20,8 miljarder kronor.

Juha Harmala, källarmästare på Pelikan, såg besökstrycket öka när restaurangmomsen sänktes för tre år sedan.

– Då började folk gå ut mer och sedan fortsatte det att gå bra. Och krögarna kunde hålla samma priser och samtidigt satsa mer. Anställa fler, renovera eller bygga ut.

Jobbskatteavdrag och låga räntor har också gynnat näringen. Folk har mer över i plånboken till restaurangbesök.

– Det påverkar förstås hela branschen. Det flyttar också hela tiden in folk till stan. Och det är billigt att åka hit och semestra med dollar.

Vi stockholmare har också fått ett mer avslappnat förhållande till att äta ute, tycker Juha Harmala.

– Med fler krogar och foodtrucks blir det mindre krångligt och märkvärdigt att gå ut och äta. Man behöver ju inte äta en varmrätt för 300 kronor.

Han tror även att stans många singelhushåll bidrar till lyftet.

– I stället för att laga mat själv när man är ensam, eller inte orkar, går man ut och får lite kontakt. Det där tror jag bara ökar.

Men allt är inte bara solsken. Om det blir sämre tider får vi mindre över till krogbesök. Trots rådande krogboom kämpar många krögare hårt redan nu.

– Marginalen på marknaden väldigt små, säger Erik Bratthall, presschef på branschorganisationen Visita.

– Priserna är pressade och personalkostnaderna höga. Vår bransch har en vinstmarginal på två procent i snitt och det är lägre än i andra branscher.

Elisabeth och Wolfram Winkler från Tyskland besöker Pelikan.

Med fler krogar och foodtrucks blir det mindre krångligt att gå ut och äta.juha harmala

Fakta

Fler krogar med alkoholtillstånd

Perioden 2002–2014 har stadens företag i restaurangbranschen ökat från 2 300 till 3 600.

Under samma tid ökade också de anställda från 14 500 till 24 200. Omsättningen mer än fördubblades från 9,8 miljarder kronor till 20,7 miljarder.

Antalet stadigvarande utskänk­ningstillstånd på Söder­malm har ökat från 411 i januari 2011 till 505 i januari 2015. Alkohollagen ändrades 2012 vilket gjorde det enklare att få tillstånd.

Källa: SCB, Visita och Stockholms stad

Visa merVisa mindre