Erik Holmberg på Stadsmissionen och krögaren Nassos Ikonomou utanför St Paul. På grund av corona har båda helt styrt om sina verksamheter. Foto: Pekka Pääkkö

Krögaren Nassos går ihop med Stadsmissionen för att hjälpa

Stadsmissionen, en krögare och ett fastighetsbolag är trion bakom ett projekt som hjälper isolerade Södermalmsbor att få mat och samtidigt håller den coronakrisande restaurangbranschen på fötter. – Att vi går ihop och sluter upp för varandra, det hoppas ska bestå, säger krögaren Nassos Ikonomou.

  • Publicerad 12:32, 26 mar 2020

Om allt var som vanligt i Stockholm skulle man kalla trion bakom matprojektet för omaka – Fastighetsbolaget SBB Samhällsbyggnadsbolaget, krögaren Nassos Ikonomou som bland annat driver Café Crème på Östermalm och Stadsmissionen St Paul på Mariatorget.

Vi får återupptäcka kraften och glädjes i att man hjälps åt

Erik Holmberg

Men nu har de enats kring ett projekt som både hjälper behövande Söderbor och håller den coconakrisande restaurangbranchen på fötter.

Ulla lämnar mat till isolerade: Bra att göra något handfast

Tvärstopp för aktiviteter

Idén är att SBB köper matlådor från Nassos till omkostnadspris. Matlådorna skänks till Stadsmissionen St Paul som sedan sköter distributionen. Bara två dagar efter att idén fötts och de inblandade snackat ihop sig var projektet redo att sjösättas. I torsdags drog de igång.

– Samtliga inblandade är nu en del i en kedja av människor som vill hjälpas åt att göra något meningsfullt och hjälpa varandra, säger Erik Holmberg, platschef på Stadsmissionen St Paul som finns på Mariatorget.

Utbildade volontärer går runt med maten till de som behöver. Här lämnar Ulla Ryman mat till Ann-Kristin Flingdal Sjöberg som inte kan gå ut på grund av corona. Foto: Pekka Pääkkö

I den gamla kyrkobyggnaden brukar det vara fullt av aktiviteter. Allsång och den dagliga lunchen för hemlösa och behövande brukar fylla huset som ägs av Stadsmissionen med liv och rörelse. När coronan svepte in över Stockholm tog det tvärstopp.

– Vi stängde alla gemenskapsytor direkt eftersom äldre är målgruppen för många av våra verksamheter, säger Erik Holmberg, platschef på Stadsmissionen St Paul.

Nu kommer de som lever närmare gatan

St Paul ställde om utlämning av matlådor i stället för att bjuda in människor på mat.

Och behovet finns.

Varje dag vid lunchtid ringlar köerna långa. Runt 130 matpaket lämnas ut varje dag. Innan var det något färre 80 till 100.

– Det kommer ungefär lika många som innan. Men delvis är det andra personer, nu kommer de som lever närmare gatan. Många av de som kom till oss tidigare är äldre som sitter isolerade, säger Erik Holmberg.

Och det är den gruppen. De äldre som sitter isolerade utan anhöriga som kan hjälpa som det nya matprojektet riktar sig till.

– Människor som redan gick här och käkade lunch och var med i aktiviteter innan har vi för det mesta kontaktuppgifter till. Sedan har vi satt uppe lappar i hus i vår närmiljö, säger Erik Holmberg.


Om du är över 70 år och isolerad i ditt hem utan anhörig i närheten.  Kontakta St Paul på tel: 08- 684 233 10.


Men ändå hoppas Stadsmissionen att projektet ska nå fler. Hjälpprojekt i över hela Stockholm tenderar att först spridas i sociala medier. Hjälpviljan är stor men de grupper som hjälpen ska nå finns inte där. Information i tryckta medier och lappar i trappuppgångar kan vara mer effektivt.

En gåva att få hjälpas åt

Trots allt lidande coronapandemin för med sig gläds han åt kreativiteten som situationen skapat.

Jag har inte hjärta att säga upp min personal

Nassos Ikonomou

– Vi får återupptäcka kraften och glädjen i att man hjälps åt. Nu känner man vilken gåva det är. Det känns fantastiskt, säger han.

För krögaren Nassos Ikonomou handlar projektet om överlevnad för hand företag och jobben för de anställda.

– Jag har inte hjärta att säga upp min personal, säger han.

Förlorade 90 procent av intäkterna

För honom betydde coconapandemin att han förlorade 90 procent av sina intäkter i ett slag. Projektet med stadsmissionen betyder att verksamheten kan hålla sig flytande tills coronastormen bedarrat.

– Vi har skapat det här för att rädda de anställdas jobb och mitt eget, jag har familj och barn.

Men han ser också egenvärdet i att hjälpa andra och samarbeta för det.

– Tidigare har jag inte stannat upp och funderat, vardagslunken tillåter inte det. Nu har jag börjat få ett mer ödmjukt förhållningssätt. Att vi går ihop och sluter upp för varandra, det hoppas ska bestå.