Poppis hak. Balthazar tvingades stänga på söndagen, men kunde efter att ha vidtagit åtgärder öppna igen dagen därpå. Foto: Sacharias Källdén

Krog på Söder tvingades coronastänga

Högbergsgatans vattenhål Balthazar har tvingats stänga efter att staden anmärkt på trängsel. Beslutet om verksamhetsförbud kom på söndagen och redan dagen efter var krogen öppen igen.

  • Publicerad 17:13, 28 jul 2020

Den oanmälda inspektionen genomfördes strax efter midnatt natten till i lördags. Där konstaterades bland annat att säkerhetsavstånden på Balthazar inte hölls, att plexiglasen mellan båsen på uteserveringen inte var tillräckligt breda eller höga och att informationen till gästerna behövde förtydligas.

– Eftersom det var så många brister på så många punkter i det här fallet beslutade vi att det var lika bra för verksamheten att stänga och åtgärda alla avvikelser, så att vi kan komma och titta på alla punkterna på en gång, säger Kristine Fornander, tillförordnad avdelningschef på miljöförvaltningen.

I sitt beslut nämnde staden åtta åtgärder som behövde vidtas för att krogen skulle kunna öppna igen. På Balthazar tog man åt sig av synpunkterna och redan på måndagen kunde man dra i gång verksamheten på nytt.

– När utövaren kontaktar oss och säger "jag är klar" så försöker vi komma ut så snabbt som möjligt, säger Kristine Fornander.

1 av 3 krogar har anmärkning

Balthazar är den första krogen i Stockholm som tvingats hålla stängt sedan kommunen tog över ansvaret för beslut om stängningar den 1 juli. Totalt har nästan 350 inspektioner genomförts sedan dess, varav drygt 130 har haft anmärkningar. Perioden april–juni, då Smittskydd Stockholm tog beslut om stängningar, drabbade det totalt 16 restauranger.

Kristine Fornander säger att den nya ordningen, där kommunen har ansvar för hela tillsynskedjan, har inneburit både snabbare beslut och tydligare direktiv till krogägarna. Samarbetet mellan inspektörerna och krogarna fungerar bra, säger hon, men hon skulle också "önska att det inte var några anmärkningar alls".

– Men det är viktigt att påpeka att inte bara krogarna är ansvariga utan också du och jag. Det kan inte bli bättre än de som sitter på stolarna, säger Fornander.

Hur krävande är det här arbetet för er?

– Det är sena kvällar, passen kan vara ganska långa och ute i en miljö där man ska vara duktig och kommunicera med verksamhetsutövare. Så det är alltid krävande, men det är duktiga inspektörer vi har ute.

StockholmDirekt har varit i kontakt med Balthazars ägare som avböjer att kommentera ärendet.