Öppnar. Daniel och Filip Güven planerar fortfarande att öppna krog i korsningen ­Fleminggatan och Sankt Eriksgatan – även om lokalerna just nu är vaccinmottagning. Foto: Pressbild/Brasserigruppen

Krog med klirr blev vaccinmottagning

De gamla banklokalerna i korsningen Fleminggatan/Sankt Eriksgatan ska bli krog. För tillfället är det ingen feststämning ­i lokalerna – en vaccinmottagning kom emellan.

  • Publicerad 10:05, 11 feb 2022

Poppas ­
med bubbel­flaskor och klirras med bestick

”Vi planerar för en helt ny restaurang! På S:t Eriksgatan 43 kommer det snart att skålas, poppas bubbelflaskor och klirras med bestick. Här ska vänner samlas, kärlek uppstå och Kungsholmsbor bli stammisar”.

Så skrev Brasserigruppen på Facebook den 1 november 2021. Men vips blev de gamla banklokalerna i stället en vaccinmottagning i regionens drift i slutet av januari.

– Vi tog beslutet att låta en vaccinationscentral öppna där under några månader då vi projekterar för vår nya krogsatsning, skriver Brasserigruppens vd Filip Güven i ett mejl till Mitt i.

Ingen hyra

Under tiden behöver restaurangkoncernen inte betala hyra för lokalerna.

– Vår bransch har lidit i två års tid, så alla insatser vi kan göra som bidrar till en normalisering och besparingar är välkomna, skriver Filip Güven.

Med andra ord är alltså krogplanerna vid Fridhemsplan vid liv.

– Absolut! Vi är i full gång med projekteringen och jobbar för att kunna öppna krogen under tidig höst.

Tar sig an Fridhemsplan

Koncept och inriktning för krogen är inte helt satt, men Filip Güven hopppas att ­stället ska bli Fridhemsplans nya mötesplats.

– Kungsholmen ligger oss otroligt varmt om hjärtat och vi driver sedan tidigare Trattorian, Orangeriet och Pontonen här. Att nu ta oss an Fridhemsplan, som vid första anblick kan kännas trafikerat och lite stökigt, känns riktigt kul.

Krogimperiet Brasserigruppen som drivs av bröderna Filip och Daniel Güven har dragits med stora ekonomiska problem under pandemin. Gruppen ansökte i somras om rekonstruktion.

Skulder försvinner

Expressen rapporterade dock i mitten av januari att brödernas krogar i Stockholm hade räddats då fordringsägare har tvingats acceptera en ackordsuppgörelse där deras krav skrivs ned med 75 procent. Därmed försvinner stora delar av skulderna för bolaget.

Enligt Filip Güven är det finansiella läget nu mycket starkare.

– Vi har minskat skuldmassan oerhört genom ackordsuppgörelsen. Men vi, som hela vår bransch, kämpar i dessa tuffa tider och gör vad vi kan för att bidra till en minskad smittspridning.

Mottagning. Här kan de som bokat tid just nu vaccinera sig mot covid-19. Foto: Olle Anrell