Krögare. Kristina Hansdotter har drivit krogen med sin man Karl i flera år. Nu vill de se vaccionationsbevis från de som äter på plats. Foto: Anders Björklund

Krog i Pungpinan kräver vaccinpass

Regeringen har öppnat för vaccinationsbevis som krav på krogar. Något som redan krävs för de som besöker restaurangen Karl o Kristinas i Pungpinan.

  • Publicerad 11:01, 14 jan 2022

Reaktionerna på kravet som krogen införde den 6 januari har enligt krögarna på Karl o Kristinas nästan uteslutande varit positiva. Från matgästerna har det varit tummen upp.

– 99,9 procent av alla är positiva, säger Kristina Hansdotter som driver krogen.

Stängde av kommentarer

Men det har också kommit meddelanden med okvädningsord.

– Vi fick stänga av kommentarsfunktionen på Facebook. Vi har blivit kallade nazister och det har skrivits att vi diskriminerar folk samt att de hoppas vi går i konkurs. Men personerna som skrivit är inga vi känner till.

Varför ville ni införa detta när det inte finns ett krav från myndigheterna?

– Vi vill göra det vi kan för att stävja spridningen av corona och att folk blir allvarligt sjuka. Vad vi gjort är inte olagligt och vi tycker heller inte att det är konstigt på något sätt. Vi tänker på vår personal och våra gäster, säger Kristina Hansdotter.

Någon person i dörren som sköter kontrollen har de inte.

– Vi frågar de som kommer. Och många känner vi ju till sedan tidigare.

Har något gäst som kommit eller ringt fått nej?

– Nej, inte en enda hittills.

Karl o Kristinas. Restaurangen ligger granne med Skogskyrkogården i Pungpinan. Någon lapp på dörren om att vaccinationsbevis krävs finns inte.

Visita föredrar vaccinpass

Kristina Hansdotter påpekar att besöksnäringens branschorganisation Visita uttryckt stöd för vaccinationsbevisen. Visita har klargjort att de föredrar krav på vaccinationsbevis framför tvånget att stänga klockan 23 vilket gäller från och med 12 januari.

– Efter snart två år av pandemi och restriktioner är besöksnäringen hårt ansatt och många företag är skuldtyngda och riskerar att gå under. Vaccinationsbevis behöver införas som alternativ till hårda restriktioner och de ekonomiska stöden till drabbade företag behöver förbättras och snabbt nå ut till företagen, säger vd Jonas Siljhammar i ett uttalande på Visitas hemsida.

Nuvarande krav på krogarna

Krogar ska stänga klockan 23.

Krav om max åtta personer per sällskap.

Minst 1 meter mellan sällskapen och bara sittande gäster.

Restriktionerna infördes den 12 januari.

Visa merVisa mindre