Cathrine Egnell använder sin hövding varje gång hon cyklar. Foto: Andreas Ekström

Krockkudde-kragen sprider sig bland cyklister

Trendkänsliga stockholmare har hakat på säkerhetsflugan.

  • Publicerad 12:43, 1 jul 2018

De två senaste åren har man kunnat se att allt färre har på sig en vanlig cykelhjälm och istället har en stor krage kring nacken. Är det för stockholmarna är mer frusna och vill cykla med en extra varm halsduk?

Nej, så är det inte.

I kragen gömmer sig en svensk uppfinning som är en blandning mellan en cykelhjälm och en krockkudde.

Jag tycker att en vanligt hjälm är lite för klumpig och förstör håret

Cathrine Egnell, cyklist

Och den har blivit Stockholmscyklisternas nya favorit.  I kragen finns krockkudden som blåses upp kring huvudet när man kör omkull.

En av de Stockholmare som använder kragen är Cathrine Egnell, 36 år, som har haft krockkuddshjälmen sedan oktober förra året.

– Jag önskade mig en i födelsedagspresent, för jag använde inte vanlig cykelhjälm. Jag tycker att en vanligt hjälm är lite för klumpig och förstör håret, även om det är lite fåfängt, säger Cathrine Egnell.

Var med om krock

Redan ett par månader efter hon hade fått hjälmen kom den till användning. Hon cyklade på Götgatan och blev påkörd vid en korsning.

–  Det var snömodd ute och när jag kom fram till korsningen gled jag ut. Då blev jag påkörd av ett cykelombud, jag ramlade omkull. Den blåstes upp direkt, det var som att landa på en kudde, säger Cathrine Egnell.

Händelseförloppet från när man cyklar omkull till att krockkudden löst ut. Foto: Pressbild Hövding

Det är inte bara Cathrine som har valt att investera i den okonventionella hjälmen. Flera butiker berättar att de har sålt ovanligt många i år. Intersport på Drottninggatan är den butik av alla i butikskedjan som säljer flest cykelhjälmar.

– Vi har sålt rekordmånga. Jag tror att när den först kom var folk lite skeptiska. Sedan släppte  det och nu är många sugna på en säker hjälm, säger Oscar Kallin, cykelansvarig på Intersport på Drottninggatan.

Även i flera andra sportbutiker vittnar om att intresset har exploderat i år.

– Det började redan förra året men i år har försäljningen av hjälmen verkligen tagit fart, säger Jesper Jungmark, butikschef på Sportson Södermalm.

Det är en otrolig innovation”, säger Mats-Åke Belin. Foto: Christiaan Dirksen

Men hur är det egentligen med trafiksäkerheten?

Företaget bakom hjälmen menar naturligtvis att säkerheten är hög och hänvisar till sina egna tester.

Mitt i ringde därför upp Trafikverkets säkerhetsexpert Mats-Åke Belin för att höra vad en oberoende expert har att säga om säkerheten:

– Det är bra innovation som skyddar mot allt egentligen. Enda gången som den inte skyddar är om man skulle cykla rakt in i en skylt, då hinner den inte lösa ut ordentligt, annars är den riktigt bra mot de allvarliga skadorna, säger Mats-Åke Belin.