Kritiska. Mats Gullberg och Claudia Fried var på plats under tisdagskvällen för att möta projektchefen Fredrik Bergman (till höger i bild) Foto: Patrik Wirén

Kritiska röster på möte om Frihamnen

Tisdagskvällens presentation av masslogistikcentret i Frihamnen visade att det fortfarande finns en stor oro kring projektet hos de boende i området.

  • Publicerad 18:05, 23 jan 2019

Ett tiotal nyfikna sökte sig i går kväll till Frihamnen för att få en närmare titt på det omtalade masslogistikcenter som placerats längs med Tegeluddsvägen. Här, i ett gigantiskt tält, ska förorenade schaktmassor från stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden sorteras från de rena.

Projektchef Fredrik Bergman fanns på plats och berättade om miljöfördelarna med anläggningen som väntas få ned utsläppen med upp till 50 procent genom minskade transporter.

Men snart höjdes kritiska röster.

– Er anläggning är säkert toppen, det betvivlar vi inte. Vi vill bara inte att den ska vara här, sa en kvinna. Flera av besökarna nickade instämmande.

720 000 ton byggavfall får grannar att rasa

Det är inte första gången projektet möter kritik. Informationsmötet i Tekniska nämndhuset i december lockade ett 50-tal motståndare och stämningen var bitvis rejält hätsk. Tisdagskvällen blev inte alls lika aggressiv, men det råder ingen tvekan om att det fortfarande finns en stor oro kring projektet.

Anledningen till upprördheten är 720 000 ton avfall och 300 lastbilstransporter om dagen i 20 år. Bergman menade dock att siffrorna är orealistiska.

– 720 000 ton är verkligen max och det är inte troligt att vi når dit. Jag tror snarare att man kan räkna med 30–50 lastbilar om dagen. Men man måste ta i när man fyller i en sådan här ansökan, förklarade han.

Upprörda känslor under möte om byggavfall på Östermalm

Orden verkade dock inte ha den effekt som Bergman hoppats på. Claudia Fried, som bor på Sandhamnsgatan, sa efteråt att hon har barn och oroas över hur anläggningen kommer påverka luften.

– Jag tycker verkligen inte det är okej att man lägger anläggningen här, sa hon bestämt.

Mats Gullberg, ordförande i HIND (Hjorthagens Intresseförening Norra Djurgårdsstaden), menar att det är positivt att folk i området uttrycker sina åsikter.

– Det är viktigt att folk engagerar sig, det innebär att de som arbetar med projektet blir mer försiktiga, sa han.

För den som är intresserad av att se den omtalade anläggningen från insidan ges det en ny chans den 26 mars.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android