Nyligen meddelade den grönblå majoriteten i Rinkeby-Kista att Ungdomens hus i Rinkeby och Reactor i Husby ska stängas.

En oberoende utredning har gjorts av ungdomsgårdarna, och förklaringen till beslutet var bland annat att det förekommit narkotikaförsäljning på platserna, att kriminella rört sig i lokalerna och att verksamheterna främst lockat samma gäng killar.

Varit viktig

Rokayah Bel Moudden, 18, har deltagit i verksamheten på Ungdomens hus i över två år. Hon delar inte samma bild av verksamheten, utan beskriver den som viktig.

– Det har varit så skönt att kunna komma till ett ställe helt utanför allt som har med skola och ens övriga liv att göra. Här har jag kunnat prata om saker jag aldrig hade vågat prata om annars, det har varit min fristad, säger hon.

Hon har aldrig känt att det varit obehagligt på platsen.

– Jag vet att det varit incidenter, men aldrig känt mig rädd själv. Min upplevelse är att sådant som beskrivs hör till ovanligheterna.

Enligt Rokayah delar flera av hennes tjejkompisar bilden av hur det har varit att hänga på Ungdomens hus.

Ska anställa ny personal

Den politiska majoriteten har också meddelat att de helst vill anställa mestadels ny personal, gärna från andra delar av staden än Järva.

– Jag blev otroligt frustrerad när de gick ut med det på det sättet. Det är även orättvist mot personalen när man pratar om dem så där, att de varit ”för bra kompisar” med ungdomar och myndighetskritiska. Det är absolut ingenting jag märkt av, säger Rokayah Bel Moudden.

Hennes erfarenhet är att de varit bra på gränssättning, och att det varit en fördel att många varit från området.

– De har varit både som föräldrar och som kompisar i ett, de känner oss och vet våra gränser. De kan även identifiera sig med ungdomarna.Det blir fördomsfullt att säga att man vill anställa utifrån, som att folk från förorten inte klarar av att arbeta på fritidsgårdar.

Kritisk mot utredningen

Utredningen som beslutet om nedläggning grundas på har Rokayah knappt märkt av.

– Det är konstigt, jag har varit med så mycket i verksamheten, men vi har bara fått svara på en enkät. De har kanske har varit och tittat på verksamheten en gång vad jag minns, men aldrig pratat med mig när jag deltagit i alla fall.

Mitt i har sökt stadsdelsförvaltningen för att fråga om rapporten, som genom stadsdelsdirektör Susanne Leinsköld svarar att det fortfarande pågår en politisk process, och att de inte vill uttala sig om ärendet förrän det nya förslaget klubbas och rapporten blir offentlig.