Kritisk socialchef får sluta

Socialchefen Sakir Demirel skrev en rapport där han tog strid för stadsdelens barn och unga. Nu förtidspensioneras han. Frivilligt, enligt stadsdelsdirektören. Borttvingad, menar Lokaltidningen Mitt i:s källor.

  • Publicerad 08:22, 29 okt 2012

Den 15 maj skickade ledningsgruppen för social omsorg, med Sakir Demirel i spetsen, en rapport till socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). I den framgick att man upplevde växande svårigheter att följa lagen när det gäller att bevilja insatser till barn och ungdomar med behov av hjälp och stöd.

Skrivelsen läckte ut till medierna. Något svar på rapporten kom aldrig. I stället ska Sakir Demirel plötsligt förtidspensioneras.

Han slutar vid årsskiftet men fortsätter att vara formellt anställd under 2013. Därefter får han förtidspension till den 1 oktober 2014, då han pensioneras. Den totala kostnaden för stadsdelen blir 1 623 848 kronor.

Enligt säkra källor lämnar socialchefen inte sitt arbete frivilligt, och anledningen ska vara den omtalade rapporten. Stadsdelsdirektör Olle Johnselius förnekar dock att Demirel tvingas bort från sin post:

– Han har själv begärt att få förtidspensionera sig, säger han.

Johnselius nekar till att initiativet till förtidspensionering har kommit från politiskt eller centralt håll.

Hur motiverar du att lägga 1,6 miljoner på en förtidspension, med tanke på den pressade ekonomiska situationen?

– Jag har försäkrat mig om möjligheten att konsultera Sakir. Vi ska rekrytera en ny person, jag ser inget konstigt i det hela.

Sakir Demirel, som nyligen fyllde 63, vill inte kommentera orsaken till att han slutar.

Men på vems initiativ förtidspensioneras du?

– Jag går i pension, det är min enda förklaring till allmänheten, säger han, men tillägger angående rapporten till socialborgarrådet:

– Jag reflekterade över de utmaningar vi har, och visst, det är ingen smickrande beskrivning. Men jag har alltid varit saklig, professionell och lojal mot uppdraget, säger Sakir Demirel.

Han poängterar att han inte tog fram rapporten på eget initiativ, utan att han fått uppdraget att göra det. Något som stöds av ett mejl som Lokaltidningen Mitt i har fått ta del av. Ett mejl skickat på socialborgarrådets vägnar från en chef inom socialförvaltningens ledning i Stockholms stad, där Demirel ombeds ge ”en bedömning av hur situationen är hos er”.

Enligt anställda på förvaltningen som tidningen talat med är rapporten ovanligt uppriktig.

En socialsekreterare berömmer för Lokaltidningen Mitt i sin chef för att ha tagit ansvar och vågat belysa att stadsdelens barn inte får den hjälp de behöver. Att Sakir Demirel nu slutar tyder, enligt en annan anställd, på att den typen av ärlig kritik är något som inte accepteras i Stockholms stad.

– Allt ska filas och se bra ut. Men det blir inte en bra verksamhet av det. Det finns fler liknande händelser på annat håll i Stockholms stad, säger den anställde som vill vara anonym av rädsla för repressalier.