Protest. Många grannar till modulbygget vill att kommunen tänker om och i stället bevarar deras parkområde. Så här såg det ut dagen före bygget startade. Foto: Läsarbild: Sven Granberg

Kritiserat modulbygge åter igång

Hotfull stämning vid bygget och fel i avtalen satte tillfälligt stopp för modulhusen i Vendelsömalm. Nu är bygget igång igen – men grannar fortsätter protestera och försöker på nytt få stopp på bygget.

  • Publicerad 06:00, 20 okt 2020

Vi hade hoppats på att kommunen skulle föra en dialog med oss.

Modulbostäderna i hörnet Lisebergsvägen/Vendelsömalmsvägen är en del av kommunens insomnade flyktingbostadsplan. Efter år av förseningar och överklaganden skulle bygget dra i gång i augusti, av kommunens entreprenör Flexon AB.

Men polisen fick då i stället komma ut och skingra en grupp protesterande människor, och arbetet avbröts eftersom företaget inte kunde garantera sina anställdas säkerhet.

Haninge pausar modulhusprojekt efter brister i hyresavtalen

I samma veva uppdagades brister i det avtal som låg till grund för kommunstyrelsens beslut att bygga de omstridda modulbostäderna. Sedan dess har kommunen kopplat in en extern advokatfirma för att syna avtalet.

Förstärkning av väktare

Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande, känner sig nu trygg med att avtalet är korrekt och att de 21 bostäderna ska byggas. På måndagsmorgonen drog bygget i gång igen, den här gången med förstärkning av väktare.

– Rätt åtgärder är vidtagna. De gör bedömningen att kommunens avtal med Flexon är civilrättsligt bindande, trots miss i beslutshanteringen, säger hon.

Den juridiska bedömning hon hänvisar till vill kommunen inte lämna ut utan hävdar sekretess och lutar sig mot en paragraf där man befarar att det kan leda till en rättstvist mot Flexon.

Planen för bostäderna

De 21 bostäderna ska vara klara för inflytt i mars.

De är inte längre avsedda för nyanlända utan för ungdomar och personer som har kontakt med socialtjänsten.

Det tillfälliga bygglovet gäller i tio år, med möjlighet till förlängning i ytterligare tre år.

Visa merVisa mindre

"Hade hoppats på dialog"

Det får flera grannar till bygget att koka av ilska.

– Vi hade hoppats på att kommunen skulle föra en dialog med oss, inte bara köra på med buller och bång. Det känns helt fruktansvärt att det gått till på det här sättet, det är ingen transparens, säger Danielle Strate som bor intill.

Hon tycker att det är orimligt att kommunen ska bygga bort den parkyta som finns i området.

– De säger att de har tittat på 30 alternativa platser att bygga på, men vi får inte veta vilka. Det här kan inte vara den bäst lämpade platsen, säger hon.