Det kritiserade bygget får grönt ljus av länsstyrelsen. Foto: Läsarbild Daniel Avenäs

Kritiserat bygge i Hökarängen får grönt ljus

Bostadsbygget vid Hökarängens tunnelbana har upprört många och förra veckan försökte grannarna få det stoppat av länsstyrelsen. Istället får nu hela projektet grönt ljus. – Det här är det sjukaste jag sett i mitt 69-åriga liv, säger grannen Sonia Björkman.

  • Publicerad 14:06, 19 okt 2018

När planerna för ett fem våningar högt hyreshus vid Hökarängens tunnelbana presenterades blåste det upp till storm.

Grannarna menade att trafikstrulet som lastbilsleveranserna till Matdax innebär inte bara skulle förvärras av bygget utan bli direkt livsfarliga för boende på det närliggande blindhuset – en fara styrande politikerna inte såg.

Begärde bygget stoppat

I somras startade förarbetet till huset och i förra veckan blev bullret för mycket för grannarna med Sonia Björkman i spetsen. De begärde att länsstyrelsen stoppar bygget genom en så kallad inhibition.

– De spränger 50 meter från vårt hus, kapar träd och vill inspektera våra lägenheter och inget av det här har de ens informerat om! säger Sonia.

Ger hela projektet grönt ljus

Hon är märkbart upprörd och lär inte direkt lugnas av länsstyrelsens besked. De inte bara avslår den tillfälliga inhibitionen utan ger grönt ljus för projektet som helhet.

– Det här bygglovet är planenligt och då har man rätt att uppföra det som är planenligt. Att det bullrar under byggtid är nästan aldrig skäl för ett överklagande, säger Mats Bigner, länsassessor och handläggare i fallet.

Det här är det sjukaste jag sett

Sonia Björkman

Generellt menar han dock att antalet anmälningar om buller har ökat i takt med att man numer vill bygga nära kommunaltrafiken.

– Man bygger inte satellitstäder långt ute på åkrar utan förtätar istället och det är klart att bullersituationen blir mycket värre då. Dels för de som bor nära bygget men det är nästan värre för de som sen ska bo i husen eftersom de ofta ligger så nära vägar.

Stridslysten efter avslag

När Mitt i når Sonia Björkman med beskedet att hennes överklagan avslås är hon varken avslagen eller nedslagen.

– Då får vi ta det här vidare och överklaga till nästa instans. Ska begära ut papper på varför vi fått nobben så vi har ett underlag på hur vi tar det här vidare.

Ni ger er alltså inte?

– Nej det kommer vi inte göra. Det här är det sjukaste jag sett i mitt 69-åriga liv. Det här köper vi inte. Absolut inte.