Skolan flyttar in i Tomteboda postterminal som stängdes 2014. Foto: Mostphotos

Kritiserade skolan stängs – öppnar i Solna

Igår beslutade Skolinspektionen att stänga Thoren Innovation school i Stockholm på grund av allvarliga brister. Skolan håller på att etablera sig i Solna. – Det är samma koncept, ja, men alla skolor är unika, säger Håkan Wallengren, gymnasiechef på Thorengruppen.

  • Publicerad 14:19, 20 jun 2018

Under tisdagen beslutade Skolinspektionen att stänga Thoren Innovation school på Gärdet. Detta på grund av ett flertal allvarliga brister.

Thoréngruppen kommer att överklaga beslutet.

Som Mitt i Solna berättat håller Thorengruppen på att starta upp två gymnasieskolor i Tomteboda i Solna, dels Thoren Innovation school och dels Thoren Business school.

Men Thorens gymnasiechef Håkan Wallengren säger att bristerna på den kritiserade skolan på Gärdet inte kommer att följa med till Solna.

– Det är samma koncept, ja, men alla skolor är unika. Vi har 27 gymnasieskolor som funkar bra, säger han till Mitt i.

Håkan Wallengren påpekar att Skolinspektionens grunder för stängningsbeslutet rör saker som ledarskap och personal,och kallar det ett ”kulturellt problem” på just den skolan, snarare än att det skulle gälla hela skolkoncernen.

Thoren Business school och Thoren Innovation school skulle öppnat i höst i Solna, men man har tvingats skjuta upp skolstarten till hösten 2019. Orsaken är att mätningar från Solna kommuns visat på för höga bullervärden på den trafikutsatta platsen.

– Vi fick bygglov av Solna kommun och var redo att köra igång i höst, vi hade både personal och rektor på plats. Men så kom det här kom fram i slutet av april. Vi behöver i stort sett bygga om hela lokalen, säger Håkan Wallengren.