Kritiserade skolan – anmäldes till socialen

Lotta Nordenfeldt kritiserade dotterns skola. Svaret: Rektorn gjorde en orosanmälan till socialtjänsten. Nu larmar flera föräldrar om brister på särskolan Ikasus. Samtidigt som skolans huvudman hotas av ett miljonvite av Skolinspektionen.

  • Publicerad 16:39, 14 jun 2017

Lotta Nordenfeldts dotter Ina har autism och utvecklingsstörning och talar inte. Rapporteringen mellan hemmet och särskolan Ikasus i Vallentuna, är det enda sättet för Lotta att få koll på Inas dagar. När hon på omvägar fick reda på att dotterns ridning under hösten dragits in blev hon upprörd. De fick aldrig reda på varför.
Men det var inte den enda bristen.

– Man följde inte Inas åtgärdsprogram, visste inte ens att det fanns. Ina kom hem med bajsiga tröjor, kläder försvann. Dessutom hade hon tolv assistenter på mindre än två månader.

I anmälan stod att flickan kom till skolan i omoderna kläder, var pinnsmal och inte fick någon mat hemma

När Lotta Nordenfeld under hösten påtalade bristerna för rektorn kom ett oväntat svar. Några dagar innan jul ringde socialtjänsten och berättade att en orosanmälan om Inas hemsituation kommit från skolans dåvarande rektor, Anders Annerfalk. I anmälan stod att flickan kom till skolan i omoderna kläder, var pinnsmal och inte fick någon mat hemma samt kastade sig i personalens famn när hon kom till skolan.

– Det var så befängt! Han hade bara varit på skolan två månader varav Ina hade varit sjuk tre veckor.

Eftersom flickan är familjehemsplacerad hos familjen Nordenfeldt bad de socialtjänsten att utreda dem noga. Socialtjänsten fann inget att anmärka på.

För Lotta blev det droppen som gjorde att hon valde att byta skola åt Ina. Hon tror att orosanmälan gjordes för att tysta hennes kritik.

Anders Annerfalk är inte längre rektor på skolan, han var tillförordnad medan skolan rekryterade en ny rektor. Han bekräftar orosanmälan.

– Jag, precis som alla som jobbar med barn, är skyldig att anmäla om man misstänker att barn far illa. Mer än så tänker jag inte säga.

Friskolan Ikasus i Vallentuna är en särskola för barn med autism. På grund av den speciella pedagogiken, TBA, tillämpad beteendeanalys, kommer elever från hela stockholmsområdet.

– Det är en stor satsning, både från familjerna och samhället att låta barnen åka långt till Vallentuna, säger en förälder som syftar på kostnader för skoltaxi som hemkommunen bär och långa resor som innebär extra krångel för familjerna.

På grund av framstegen barnen gjord var det ändå värt det, resonerade många.  Men det senaste året har allt förändrats. Enligt flera föräldrar som Mitt i pratat med började problemen när skolans rektor Birgitta Krantz avskedades för ett år sedan (Läs mer i faktarutan nedan). Hon upplevdes som en garant för kvalitet på skolan.

Till och med februari i år lyckades inte Frösunda Omsorg AB tillsätta en rektor med skolkompetens. I perioder var skolan rektorslös.

– Ägaren har förstört sin egen skola, säger en förälder.

Min son har inte haft en lärare sedan september

Personalomsättningen var skyhög. 20 personer har slutat på ett år enligt dokument som Mitt i tagit del av.

– Min son har inte haft en lärare sedan september, säger en förälder.

De föräldrar som besökt skolan vittnar om kaos, desperat personal och elever som springer runt i korridorerna utan att undervisas. Föräldrar berättar om utvecklingsplaner som inte följts och lärare som inte har koll på elevernas kunskaper.

På systerskolan i Danderyd har rektorn sagt upp sig.

Även på grannskolan Äventyrsskolan i Danderyd börjar de bli oroligt, även om problemen inte gått lika långt som på Ikasus. Här har rektorn Eva Thim sagt upp sig. Enligt henne själv handlar det om att hon inte gillar hur Frösunda driver skola.

– Det handlar om värderingsskiljaktigheter med arbetsgivaren, säger hon.

Skolinspektionen har höjt kraven på särskolor. Det tycker vi är bra.

Christine Rosencrantz, kvalitetschef på Frösunda Omsorg AB, medger att det har varit stökigt på Ikasusskolan under den rektorslösa tiden.

– Det är olyckligt att rekryteringen har tagit så lång tid. Men det är viktigare att hitta rätt person än att det går fort, säger hon.

Skolinspektionen har kritiserat hur Frösunda Omsorg driver skola, nu hotas de av ett vite på sammanlagt en miljon som Mitt i har berättat om tidigare.

– Skolinspektionen har höjt kraven på särskolor. Det tycker vi är bra. Nu ligger allt fokus på att rätta till bristerna, säger Christine Rosencrantz.

Bland annat har man tillsatt en person centralt på Frösunda som har skolkompetens, något som tidigare saknats.

Personalomsättningen förklarar hon med att man valt att inte förlänga kontrakten för tillfälligt anställda som inte haft tillräcklig kompetens.

– Omsättningen blev extra stor på grund av det men vi upplever att det har stabiliserats.

Christine Rosencrantz lägger också ansvar för bristerna på förra rektorn Brigitta Krantz. Hon beskriver Ikasus-skolan förr som en plats med fin omvårdnad men inte lika mycket fokus på utbildning. Med en ny rektor på plats ska det bli bättre.

Men den bilden skriver inte kritiska föräldrar under på.

– Det är en bild vi har fått på flera föräldramöten men den stämmer inte. De har sagt att nu ska det bli ordning, de påstår att det ska bli mer undervisning. Men det som hänt under det här året är att de tog bort Birgitta vilket gjorde att flera personer slutade. Det är det som har urholkat kompetensen.

Startad av färgstark eldsjäl

Ikasus-skolan startades för tolv år sedan av eldsjälen och pedagogveteranen Erna Falkenstrand.

Nu ser sönerna med besvikelse på utvecklingen.

Erna Falkenstrand.

Varm, öppen, kärleksfull och färgstark, så beskriver sonen Fredrik Falkenstrand sin mamma Erna Falkenstrand, som gick bort i sviterna av sin cancer 2011.
Det var hon som år 2005, efter en lång gärning som lärare och specialpedagog i Täby och Danderyd startade Ikasus-skolan. Namnet Ikasus är en lek med namnen på hennes söner och sonen till en vän som hjälpte henne att starta skolan. Ik, för Fredrik. As, för Niclas och Us, för Magnus.

Hon brann för att arbeta med barn med autism och utveckligstörning och beskrivs som en person med djupgående kunskaper om detta.

– Hon var grymt duktig och intresserad. När skolan växte förstod jag också att hon var en riktig entreprenör, säger sonen Niclas Falkenstrand.

Stöttad av sin make som skötte det administrativa på skolan växte Ikasus från en skola med bara några få elever till att omfatta även ett särskolgymnasium och ett korttidshem för att avlasta föräldrar. Verksamheten har hela tiden funnits i Vallentuna.

– Skolan var allt mina föräldrar pratade om, det var deras liv, säger Fredrik Falkenstrand.

När Erna och familjen insåg att hennes cancer inte skulle gå att bota fattade hon beslutat att sälja skolan.

– De lade ner otroligt mycket tid och kraft på att hitta rätt köpare och sade nej till flera, säger Niclas Falkenstrand.

Både han och Fredrik ser med sorg och besvikelse på utvecklingen.

– Det är jättetråkigt att höra. Man blir förbannad att de inte har uppfyllt hennes sista önskan, säger han.

Fakta

Ikasus - en vinstmaskin för huvudmannen

  • Ikasus-skolan ägs av vårdkoncernen Frösunda Omsorg AB som i sin tur ägs av det brittiska investmentbolaget HG Capital.
    Frösunda Omsorg har flera företag inom omsorg och personlig assistens. Förutom Ikasus äger koncernen och är huvudman för särskolan Äventyrsskolan i Danderyd och Pandionskolan i Örebro.
  • Det är Ikasusskolan, Äventyrsskolan som har granskats av Skolinspektionen upprepade gånger. Ett miljonvite väntar om inte huvudmannen rättar till ett antal brister som listas i tre olika beslut. På Ikasusskolan handlar det om brister i det systematiska kvalitetsarbetet. Men också om att huvudmannen inte rapporterat långvarig frånvaro till elevers hemkommuner och att man tagit betalt för aktiviteter som elever deltagit i. Läs besluten: Ikasus  Äventyrsskolan Huvudmannen Frösunda Omsorg AB
  • Mellan 2011 och 2014 har vinsten på Ikasus AB (skola och korttidshem) stigit från drygt 350 000 kronor till nästan sju miljoner kronor. Ikasus fusionerades med Frösunda 2015, vilket gör det omöjligt att se Ikasus ekonomiska resultat specifikt.

 

Visa merVisa mindre

Fakta

Personer i artikeln

Lotta Nordenfeldt: Mamma till elev på skolan. Fick ta emot orosanmälan efter att ha kritiserat skolan.

Birgitta Krantz: Rektor på Ikasus mellan 2012-2016. Föräldrar har stort förtroende för henne. Birgitta Krantz avskedades från Ikasus för ett år sedan på grund av påstådda ekonomiska oegentligheter. Krantz driver nu en rättslig process mot skolans huvudman, Frösunda. ”Nivån på anklagelserna mot henne är på en väldigt låg nivå och inte grund för avsked”, säger Krantz advokat Ulrika Wennerklint.

Anders Annerfalk: Tillträdde som tillförordnad rektor när Brigitta Krantz avskedades. Är inte pedagog utan har bakgrund inom det militära. jobbar kvar inom Frösundakoncernen.

Christine Rosencrantz: Kvalitetschef på Frösunda omsorg AB .

Erna Falkenstrand: Grundare av Ikasus-skolan. Avled 2011.

Visa merVisa mindre