Kritiserade Onemed kan få nytt avtal med SLL

Landstinget har bestämt sig för att inte ta över systemet kring hjälpmedel till patienter i hemmet. I stället följer de förvaltningsrättens dom och planerar för en ny upphandling, något som öppnar för det kritiserade bolaget Onemed att göra comeback.

  • Publicerad 03:48, 28 aug 2018

Efter en kaosartad sommar har nu landstinget bestämt sig för att förbereda för en ny upphandling när det gäller systemet för hjälpmedel till patienter som främst vårdas i hemmet.

Landstingets egen vårdgivare SLSO, Stockholms läns sjukvårdsområde, har sedan den 1 juni haft ansvaret men mycket har fungerat dåligt under sommaren. Patienter har levt i ovisshet när leveranser uteblivit och beställningar försvunnit. Det har även rapporterats om livsviktiga varor som lämnats på gatan utanför patienterna.

Tog över efter upphandlingssoppa

Bakgrunden är en lång upphandlingssoppa med det kritiserade bolaget Onemed, som i förvaltningsrätten tidigare i år fått rätt och tvingat landstinget till en omprövning av en upphandling där Onemeds anbud som distributör av hjälpmedlen avfärdades på felaktiga anledningar.

Efter domen har landstinget haft som alternativ att följa förvaltningsrätten och göra om upphandlingen eller helt och hållet ta över systemet för hjälpmedlen, men besked har låtit vänta på sig tills nu.

Oppositionen i landstinget är kritisk till att en ny upphandling ska göras och att Onemed då har chansen att göra comeback.

De vill i stället att landstingets eget bolag Medicarrier ska ta över ansvaret.

Fakta

Från strumpskandal till logistikhaveri – detta har hänt

1.

2016 uppdagas att landstinget betalat långt högre summor än planerat till bolaget Onemed som hade hand om systemet med medicinska hjälpmedel i hemmet.

Till exempel betalades närmare 6 000 kronor för ett par stödstrumpor som i normala fall kostar kring 100-200 kronor. Därav namnet ”strumpavtalet” i media.

2.

I november 2017 beslutar landstinget att säga upp avtalet med Onemed och själva – i form av det egendrivna vårdbolaget SLSO, Stockholms läns sjukvårdsområde – ta över systemet.

Något som skedde 1 juni i år.

3.

Däremot ville landstinget inte ta hand om distributionen och tog in anbud för en ny upphandling.

Onemed lämnar ett anbud för att få hand om leveranserna, men landstinget valde i stället transportbolaget Schenker.

4.

Onemed yrkar på omprövning av upphandlingen då de menar att landstinget valt bort dem på felaktiga grunder.

I slutet maj i år får de rätt i förvaltningsrätten som i sin dom rekommenderar att upphandlingen ska göras om.

5.

Samtidigt tar SLSO över systemet för hjälpmedlen och det blir problem direkt.

Ett flertal logistikproblem både hos Schenker och SLSO leder till sena och uteblivna leveranser av livsviktiga hjälpmedel till patienter i hemmet.

Många vittnar om en kaossommar.

Visa merVisa mindre

Fakta

Det här är hjälpmedel i hemmet

Cirka 125 000 invånare i Stockholms län får varje år utskrivet förbrukningshjälpmedel.

Ofta rör det medicinska hjälpmedel för vård i hemmet, till exempel enklare artiklar som stödstrumpor och inkontinensskydd.

Men även andra mer livsavgörande produkter finns också med bland hjälpmedlen. Diabeteshjälpmedel som stickor, mat och slangar för sondmatning och andra andningshjälpmedel är exempel på dessa.

Nedan följer en lista på produkttyper som levereras till patienter i hemmet:

– Inkontinenshjälpmedel

– Diabeteshjälpmedel

– Näring för personer 16 år och äldre

– Förband- och sårvårdsmaterial

– Kompressionsmaterial

Källa: Stockholm läns landsting
Visa merVisa mindre