Beslutet sköts upp vid förra sammanträdet då oppositionen tvingade fram en återremiss. Men när fullmäktige sammanträdde igen på måndagen klubbades affären igenom.

Det innebär att Internationella engelska skolan (IES) får köpa sina nuvarande lokaler i Gubbängen för 250 miljoner kronor av staden.

Pilotprojekt

Affären är en del av ett större pilotprojekt inom staden, där en försäljning av intilliggande Gubbängshallen också ingår. Syftet med pilotprojektet är att testa samarbete med ”externa aktörer”. Dessa aktörer ska stå för investeringar i skol- och idrottslokaler, så att stadens egna investeringskostnader minskar.

I fallet med Gubbängshallen är den tilltänkta köparen ett fastighetsbolag med band till IES. Planen är att bolaget ska rusta upp hallen, bygga en ny idrottshall och nya skollokaler till IES som planerar att starta lågstadium i området.

Hård kritik

Att staden sedan tvingas hyra in sig i idrottshallen, till en oviss kostnad, är en av de saker som oppositionen kritiserat.

– Stockholm är en rik kommun som har råd att både bygga, äga och förvalta lokaler. Och med rådighet över lokalerna kan vi säkerställa verksamheten, sa oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) till Mitt i i januari.

Kritiken fortsatte efter att beslutet var fattat i måndags.

– Man kan bara beklaga att den blågröna majoriteten fortsätter sina omfattande utförsäljningar. De enda vinnarna på kvällens beslut är de stora skolföretagen och aktieägarna, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd i ett pressmeddelande.

Mitt i Söderort har sökt stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) för en kommentar.