Kritiserad skola gör nytt försök

Den kritiserade friskolan Laboraskolan vill starta en för- och grundskola i Upplands-Bro. Skolan har tidigare fått nej till en etablering i Järfälla.

  • Publicerad 13:34, 13 feb 2012

Laboraskolan AB är en friskola i Småland som nu ansöker om att få starta en för- och grundskola i Upplands-Bro. Skolan skulle enligt ansökan ha 40 barn och vara öppen för alla.

Skolinspektionen och Förvaltningsrätten har tidigare nekat Labora­skolan att starta friskola i grannkommunen Järfälla.

Där var barn- och ungdomsnämndens ordförande Bo Winander (FP) starkt kritisk till skolans ansökan i en intervju med Lokaltidningen Mitt i: ”Laboraskolan är ett samfund, en sekt som väljer att isolera sig och där kvinnan är underordnad mannen”, sa han bland annat.

Henrik Hedqvist, bildningschef i Upplands-Bro kommun, påpekar att det är Skolinspektionen som fattar beslutet om Laboraskolan ska få starta i Upplands-Bro.

Om kritiken mot Laboraskolan säger Henrik Hedqvist:

– Det jag kan säga som förvaltningschef är att vi jobbar för att skolorna ska uppfylla kraven om demokrati och värderingar.

Martin Åkesson på Laboraskolan AB berättar att skälet till att de söker tillstånd att öppna i Upplands-Bro är att det gått i stå i Järfälla.

– Vi har inte kommit fram i lokalfrågan. Vi känner en något mer positiv inställning i Upplands-Bro.

Om kritiken mot Laboraskolan säger Åkesson:

– Tyvärr har nämndens ordförande i Järfälla fått något emot oss och försöker stoppa oss med alla till buds stående medel. Jag anser att det inte ligger något i påståendena.

Senast den 1 oktober ska Skolinspektionen besluta om Laboraskolan får starta i Upplands-Bro.

Fakta

Inte allsidig

En inspektion av Laboraskolan i Småland 2008 visade att skolan inte uppfyllde kraven på allsidighet och saklighet i undervisningen.

I avslaget för en skola i Järfälla ifrågasatte inspektionen även om Laboraskolan skulle locka tillräckligt många elever.

Källa: Skolinspektionen

Visa merVisa mindre