Under lupp. Framstegsskolan i Rågsved är nystartad. Dess ledning granskas efter att personer med koppling till skolan misskött ekonomin i andra skolor. Foto: Pia Bispo

Kritiserad ledning bakom ny friskola i Rågsved

Den nystartade friskolan Framstegsskolan i Rågsved är under lupp. Skolinspektionen granskar nu skolan samtidigt som skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) kritiserar att de fått starta med ett 27 år gammalt tillstånd. "Det är obegripligt", säger hon.

  • Publicerad 15:29, 19 nov 2021

Barnen leker på skolgården i centrala Rågsved. Här, på den muslimska friskolan Framstegsskolan, går 40 barn upp till årskurs sex. Skolan, som startade i augusti i år, har hamnat i motvilligt rampljus de senaste veckorna.

Orsaken är att deras tidigare ledning även styr Römosseskolorna i Göteborg, som Skolinspektionen riktat skarp kritik mot gällande ekonomisk misskötsel.

Skolinspektionen kräver att skolorna i Göteborg ska stängas, men i väntan på att förvaltningsrätten utreder ett överklagande från skolledningen håller skolorna nu öppet.

Historien runt detta har fått Stockholms skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) att höja på ögonbrynen. Inte minst för att Framstegsskolans tillstånd att bedriva skolverksamhet är 27 år gammalt.

– Tydligen så kan man återuppliva ett så gammalt tillstånd och det är helt obegripligt. Det är inget som Stockholms stad har med att göra. Jag förutsätter att Skolinspektionen snabbt granskar ledningen, säger hon.

"Obegripligt". Det tycker Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd, om att skolan fått starta med ett gammalt tillstånd. Foto: Mikael Andersson

Ska ha lämnat skolan

Tre styrelseledamöter som Skolinspektionen anser är så pass olämpliga att de inte kan bedriva skolor, sitter både i Römosseskolornas ledning och har fram tills nyss suttit i styrelsen för Framstegsskolan i Rågsved. Det visar Mitt i:s kartläggning.

Enligt ett pressmeddelande från Framstegsskolan har de tre olämpliga ledamöterna precis bytts ut:

"När det framkom att Skolinspektionen bedömer att dessa personer har brustit i sin roll som huvudmän för Römosseskolan valde de att säga upp sig från alla sina uppdrag i Framstegsskolan. I dag har vår stiftelse upprättat en ny styrelse för skolan."

Framstegsskolan i Rågsved. Foto: Pia Bispo

Vill ändra regler

Skolinspektionen tittar nu närmare på Framstegsskolan.

– Vi har startat en tillsyn av dem och som vid alla nyöppnade skolor gör vi en ägar- och ledningsprövning där vi bland annat tittar på vilka som sitter i ledningskretsen. Vi tar alltid allvarligt på signaler om misskötsamhet och vi kommer att utreda denna huvudman skyndsamt, säger Fredrika Brickman, enhetschef på Skolinspektionen.

Hon berättar att Skolinspektionen redan 2012 uppmärksammade regeringen på att de vill kunna återkalla tillstånd för skolor som inte startat, men någon ny bestämmelse har ännu inte kommit.

– Från den 1 januari 2019 finns en ny lagstiftning som ställer särskilda krav på ägar- och ledningskretsen samt på ekonomiska förutsättningar. Det gör även att tillståndsprocessen för att få ett nytt tillstånd att driva skola ser annorlunda ut nu, säger hon.

Mitt i har sökt Framstegsskolan vid upprepade tillfällen utan resultat.

Jakt på 230 nya skolplatser för elever från Elma school

Samma lokaler som Elma School

I Framstegsskolans nuvarande lokaler i Rågsved låg tidigare Elma School som bytt namn till English School Scandinavia AB.

Elma School tvingades stänga på grund av allvarliga brister samt ekonomisk misskötsel. Efter att de stängt gick två nya personer in i styrelsen för English School. Dessa två personer är två av de fyra som bedömts som olämpliga att driva Römosseskolorna i Göteborg, bland annat för att de två inte anses ha skött ekonomin i English School.

De två, plus en till person som styr Römosseskolorna, uppger nu att de har gått ur Framstegsskolans ledning i Rågsved.

Visa merVisa mindre

Fått 2,4 kronor miljoner i bidrag

Den muslimska friskolan Framstegsskolan i Rågsved öppnade i augusti i år. De har 40 barn upp till årskurs sex men har tillstånd för elever upp till årskurs nio. Sedan i somras har de fått 2,4 miljoner kronor i skolpeng.

Deras tillstånd för att bedriva skola inom Stockholms stad är från 1994 (årskurs 1-6), 1997 (högstadiet) samt 2002 (förskoleklass).

Tidigare bedrev Framstegsskolan en skola i Spånga som fick stänga på grund av lokalbrist.

Visa merVisa mindre