Kritiserad friskola på Gärdet får öppna igen

Thoren Innovation School stängdes i juni av Skolinspektionen efter ”långvariga och allvarliga brister”. Nu tillåts de öppna i väntan på Kammarrättens dom – som kan komma att stänga dem ännu en gång.

  • Publicerad 14:40, 31 jul 2018

Stökigt på lektionerna, så lite lärarledd undervisning att det bedömdes bryta mot skollagen och för lite elevinflytande över utbildningen.

Det var ord och inga visor när Skolinspektionen i mitten av juni stängde ner Thoren Innovation School på Gärdet med omedelbar verkan.

Får öppna i väntan på dom

Beslutet överklagades till Kammarrätten och nu tillåter de skolan att öppna igen i väntan på att domen kommer. Något SVT var först med att rapportera.

Anledningen är att Kammarätten bedömer det som svårt att ersätta ägaren bakom Thoren Innovation School om de skulle landa i en friande dom.

Många elever har redan slutat

När den domen kommer är oklart och många elever har redan valt att lämna skolan. De som väljer att gå kvar kommer börja igen när höstterminen drar igång.

– Det känns bra och är glädjande. Både för oss och våra elever, säger Håkan Wallberg, utbildningschef på Thorengruppen.

De elever som går kvar ja, hur många är det?

– Det är jättesvårt att säga just nu. Vi är mitt uppe i att ringa runt och se vilka som vill stanna kvar men majoriteten av de i trean och säkert hälften av tvåan.

Går domslutet emot er tvingas ni stänga igen?

– Helt rätt, men att man får öppna i väntan på dom är ofta vägledande i mål enligt både Skolinspektionen själva och vår advokat.

Hur ansvarsfullt är det att ringa tillbaka elever som sedan kanske måste sluta igen?

– Det är inte ansvarsfullt att stänga ner skolan heller. Får vi nej i Kammarrätten kan vi dessutom överklaga men jag är övertygad om att vi kommer få rätt så jag tycker det är ganska ansvarsfullt.