Polisinsatsen vid derbyt kritiseras på sociala medier. Foto: Mostphotos

Kritikstorm mot polisen efter derbyt – vittnesmål om övervåld

Snacket efter helgens derby mellan Djurgården och AIK har mestadels handlat om annat än själva fotbollen. Polisen rapporterade att de attackerades, men många supportrar vittnar å sin sida om oprovocerat våld från polisen, och filmer på ingripanden sprids över sociala medier.

  • Publicerad 16:27, 14 maj 2019

”Det var det stökigaste derbyt i år”. Det rapporterade polisen efter helgens möte mellan Stockholmsrivalerna Djurgården och AIK i fotbollsallsvenskan.

Innan, under och efter matchen omhändertogs totalt cirka 70 personer för olika ordningsstörningar, och vid ett tillfälle ska även polisen attackerats med bland annat glasflaskor.

Stark kritik mot våldet

Men dagarna efter matchen har en helt annan bild spridits över sociala medier. En bild där polisen målas upp som överdrivet hårdhänta och vårdslösa. Något som ska ha gått ut över den stora massan fotbollssupportrar, som enbart varit på plats för fotbollens skull.

Flera filmklipp på Twitter och Instagram visar hur personer i till synes kontrollerade situationer får motta batongslag, blir tacklade till marken och hotade med mer våld.

”Ska jag bryta fingret på dig”, hörs en polisman säga i ett av klippen.

Vittnesmål gör även gällande att åskådare som inte varit inblandade i stök tagits av polisen och körts till länets yttre delar utan att veta var de befunnit sig eller haft möjlighet att kontakta någon.

Polisen nöjd med insatsen

På Stockholmspolisen – som var ansvarig för insatsen vid derbyt – är man medveten om filmklippen och kritiken, men är samtidigt i stort sett nöjda med insatsen.

– Jag anser att poliserna i fallen som uppstod har gjort bra bedömningar eftersom jag vet vilka premisser de jobbar under, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Hur ser du på att oskyldiga supportrar känt sig utsatta för polisens metoder?

– Det är jättetråkigt om det inträffat och om någon känner sig orättvist behandlad har jag har full respekt för deras känslor.

”Ryckt ur sitt sammanhang”

I det ovan nämnda klippet där en polis frågar en ung man om han ska bryta fingret, finns en förklaring säger Ola Österling.

– Polisen bad alla att lägga ner sina telefoner för att inte riskera att någon skulle ringa in fler personer till den redan oroliga platsen. När en person inte följde anvisningen försökte polismannen ta telefonen och dragkamp uppstod, säger han och fortsätter.

– En enskild kommentar kan se väldigt illa ut, men det är en del i ett betydligt längre sammanhang.

Flera av filmklippen är skickade till arbetsledningen för bedömning om åtgärd behövs.

– Det är fritt fram för människor att få sin sak prövad. Polisen ska alltid stå till svars när de brukar våld, säger Ola Österling.