Kritikstorm mot ändrade busstider

Bussarnas tidtabellsbyte i måndags gav många Väsbybor en rejäl överraskning. En av dem som påverkats av de indragna turerna är Pia Christiernin som fick vänta tre timmar på Vilundabadet för att ta sig hem till Prästgårdsmarken.  – Det är fullständigt skandalöst. Och så vill politikerna att man ska åka kommunalt, säger hon.

  • Publicerad 09:43, 14 jan 2016

”Har man tagit några som helst hänsyn eller har man bara följt
budget?

Många Väsbybor är beroende av busslinjenätet för att ta sig till skola, jobb, förskola, aktiviteter, med mera. Den 11 januari ändrade SL tidtabellen för ett antal linjer, med försämrad turtäthet som följd. Något som passagerarna i flera fall inte var förberedda på.

– Förut har vi haft trafik fyra gånger i timmen och nu plötsligt går 568:an bara en gång i timman. Den bussen går till sjukhuset. Hur fan har de tänkt, det är närakut, vårdcentral och labb. Alla har inte färdtjänst eller bil, säger en kvinna upprört.

En av dem som varken har bil eller cykel är Pia Christiernin, som brukar åka buss 535 från Prästgårdsmarken. Visserligen har hon tillgång till färdtjänst och 200 resor om året. Men hon måste ransonera dem noggrant för att de ska räcka.

– Jag går på rehabträning på Vilunda fem gånger i veckan. Jag försöker ta bussen och spara färdtjänstresorna till de gånger jag ska in till stan eller hälsa på mina barn. Jag går med rullator och är helt beroende av bussen, säger hon.

Hon drabbas hårt av de indragna turerna. Liksom flera andra Väsbybor hade hon ingen aning om tidtabellsförändringarna, när hon i vanlig ordning skulle ta bussen hem från träningen på måndagsförmiddagen.

– Vi satt tre personer vid hållplatsen på Kyrkvägen och så kom inte bussen. Vi satt kvar och var helt säkra på att nästa skulle komma om en halvtimme, men det gjorde den inte. Nästa buss skulle inte gå förrän klockan 14. Ska jag, som börjar min träning kvart över åtta på morgonen och är klar klockan tio, vänta tre–fyra timmar på en buss för att ta mig hem? säger hon upprört.

Hon påpekar att förändringen rör fler än bara henne:

– Prästgårdsmarken är ett jättestort område, 535 är en viktig cirkelbuss. Och nu byggs det ju ännu mer här. Jag är inte ensam om att inte har bil i det här området. Det här beslutet är inte radikalt, det är katastrofalt, säger hon.

Buss 535 får 60-minuterstrafik. Hållplatsen Kyrkvägen, dit Pia Christiernin brukar åka, trafikeras bara tre timmar på vardagsmorgnar och mellan 14 och 19 på eftermiddagen.

– Har man gjort en konsekvensanalys? Vad innebär detta för invånarna? Har man tagit några som helst hänsyn eller har man bara följt budget? säger hon.

Harry Bertilsson, trafikplanerare på Upplands Väsby kommun, har fått ta emot många samtal om linjeändringarna från upprörda Väsbybor. Men det är inte kommunen som bestämmer om kollektivtrafiken, utan politikerna i landstinget.

– I samband med ändringar av tabellerna har kommunen tillfälle att yttra sig och ge förslag. Vi försöker ha ett nära samarbete med trafikförvaltningen eftersom det är så viktiga frågor, men vi på kommunen har ingen rådighet, säger Harry Bertilsson.

Tidtabellen för våren 2016 skickades ut på remiss redan förra våren. Där föreslogs utökningar av kollektivtrafiken. Men i augusti skickades ett nytt förslag ut efter budgetförändringar hos landstinget.

– De kallade ändringarna för effektiviseringar, men vi skulle vilja kalla dem nedskärningar, säger Harry Bertilsson och fortsätter:

– Tio av tjugo busslinjer fick kraftiga nedskärningar. Vi skrev ett remissvar där vi var ganska tydliga med varför vi inte tyckte att det här var ett bra beslut. De starkaste punkterna var att man skapar en grund för ett bilberoende, vilket kommunen tillsammans med trafikförvaltningen arbetat i många år för att bryta.

MER Ändrade busslinjer

529 får 30-minuterstrafik i rusningstid utom mellan klockan 7 och 8, då den fortsätter att gå var 15:e minut.

531 får ingen trafik dagtid måndag–fredag. Ersätts av linje 568 som går via Brunnbyvik. Övriga tider går 531 var 60:e minut.

533 får 30-minuterstrafik i rusningstid måndag–fredag och går var 60:e minut övriga tider.

534 får 30-minuterstrafik i rusningstid måndag–fredag och går var 60:e minut övriga tider.

535 får 60-minuterstrafik. Linjen kortas av och går endast till stationen, inga turer går till centrum.

545 får 60-minuterstrafik.

560 får 30-minuterstrafik i rusningstid måndag–fredag och går var 60:e minut övriga tider.

566 får 60-minuterstrafik dagtid måndag–fredag, ingen trafik övriga tider.

568 får 30-minuterstrafik i rusningstid utom mellan klockan 6 och 7, då den fortsätter att gå var 15:e minut. Övriga tider går 568 var 60 minut.

Källa: SL
 
 
 

Visa merVisa mindre