Felriktat. Oppositionsrådet Sven Gustafsson (M) tycker att gratifikationen borde gå till de som verkligen har jobbar hårt under pandemin, som till exempel personal i äldreomsorgen. Foto: Filip Magnusson

Kritiken: Orättvist mot anställa och många föreningar

Extrapengar på decemberlönen möts också av kritik. Det behövs i stället långsiktiga satsningar på personalen menar facket, medan oppositionen tycker att pengarna är felriktade.

  • Publicerad 15:10, 5 nov 2021

Även om facket Kommunals lokala avdelning i Haninge uppskattar en extra summa på decemberlönen för sina anslutna, så hade man hellre sett långsiktiga satsningar.

Bonus till anställda efter pandemislit

– Kopplat till de låga lönerna är det bra med mer i plånboken. Så visst är det smart av kommunen att göra det här i december, en månad då det kostar mer och man kanske får råd med julklappar. Men det här är en engångssumma, det som verkligen behövs är högre lön som följer med år efter år, säger Birgitta Tångerby, förhandlingsansvarig på Kommunal.

Birgitta Tångerby, förhandlingsansvarig för Kommunal i Haninge. Foto: Pressbild: Fredrik Sandin Carlson

Även inom oppositionen hörs kritiska röster. Moderaterna deltog inte i beslutet som fattades av kommunstyrelsen förra veckan, eftersom man menar att det slängdes fram i ett sent läge.

– Kommunstyrelsens reserv är ingen allmän utdelningsfond. Det är skattepengar som ska användas till oförutsedda händelser. Det här verkar vara början på en lång valturné, säger oppositionsråd Sven Gustafsson (M).

"Tidigt valfläsk"

Han tycker att gratifikationen till de anställda slår orättvist, att den borde gå till yrkesgrupper som slitit och riskerat sina liv, inte till de som har haft det lugnare och jobbat hemma.

– Det måste finnas principer för fördelningen så att det går till dem som verkligen har jobbat hårt i pandemin. Det kommer att bli mycket diskussion kring det här. Det är tidigt valfläsk, och de tror att de vinner lite röster på det här.

Likaså tycker han att föreningsbidragen slår orättvist. Men främst tycker han att det är upprörande att trygghetsåtgärderna inte prioriteras högre.

– Titta hur det ser ut med skjutningar och otrygghet, där om någonstans borde det satsas. Det redovisas inte ens hur mycket som ska gå till trygghetsåtgärder, utan där har man också slängt in digitaliseringsåtgärder.

De övriga oppositionspartierna var för förslaget, med något tilläggsförslag.