Marie Åkesdotter är gruppledare för Miljöpartiet i Tyresö. Foto: Viktor W. Bardun

Kritik mot nya biljettregler

Under coronapandemin har det varit tillåtet att åka SL-buss med oblippad reskassa. Det ändrar SL nu. "Är det omöjligt att betala ska man inte ses som en fuskare och åka fast", säger Marie Åkesdotter (MP), en av dem som reagerat på beskedet.

  • Publicerad 15:33, 21 okt 2020

Påstigning bak gäller på SL-bussarna under coronapandemin, för att skydda resenärer och förare. Bak i bussen har det inte gått att "blippa" sin reskassa.

Har resenären haft saldo på sin reskassa som täcker en enkelbiljett har den inte behövt betala böter vid en biljettkontroll.

Den 28 oktober ändrar SL reglerna.

SL uppger att det har varit ett omfattande inkomstbortfall och vill nu se till att fler på bussarna betalar för sig.

– Du måste nu ha en giltig biljett när du kliver ombord. Det är alltså inte okej att gå på bussen med en oblippad reskassa, sa Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL till Mitt i under gårdagen.

Nu måste alla med reskassa betala för att åka buss

SL rekommenderar resenärer som inte kan blippa sitt kort innan färd att köpa en enkelbiljett i SL-appen. Det går fortfarande att köpa en enkelresa med reskassa i till exempel biljettläsaren i en tunnelbanespärr.

Kritik mot reglerna

I sociala medier har beskedet mötts av en hel del kritik.

"Vi trafikanter ska inte behöva böta för att de inte kunnat ordna det här!!", skriver en person i Facebookgruppen Aktuella händelser i Tyresö.

"Men alltså, är helt med på att varje resa vi medborgare gör skall vara betald. Men ge oss också förutsättningar för det", skriver en annan.

Marie Åkesdotter, gruppledare för Miljöpartiet i Tyresö, har också reagerat på beskedet. Tyresöborna drabbas särskilt hårt, menar hon.

– Vi har ingen spårbunden trafik och få betalningsställen i kommunen. Är det omöjligt att betala ska man inte ses som en fuskare och åka fast. Sådant här riskerar att förtroendet och tilliten för SL minskar.

Det här gäller från 28 oktober

✓ Du måste ha blippat SL-kortet innan du går ombord på bussen.
SL rekommenderar att resenärer som inte kan blippa sitt kort innan färd köper en enkelbiljett i SL-appen. Det är samma pris som att betala med sin reskassa.

✓ Om du åker utan att gilitigt färdbevis, eller med reskassa som inte har blippats, får du 1 500 kronor i böter vid en biljettkontroll.

✓  Resenärer som inte har en smartphone med mobilt bank-id kan köpa en enkelbiljett i en automat, spärr eller hos ett av SL:s ombud.

✓  Det går fortfarande att köpa en enkelbiljett med reskassa i biljettläsaren i en tunnelbane- eller
pendeltågsspärr, hos konduktören på Lidingöbanan och Spårväg City, samt på en SL-stolpe längs med Nockebybanan, Saltsjöbanan, Roslagsbanan, Tvärbanan, Djurgårdsfärjan och på de SL-stolpar som finns på perrongen på de obemannade pendeltågsstationerna.

Visa merVisa mindre

Att förlita sig på mobilen tycker Åkesdotter är sårbart och exkluderande.

– Mobilen kan laddas ur och till exempel äldre och barn kanske inte kan betala med mobil. Vi förstår att det måste in intäkter. Jag tror att de allra flesta vill betala för sig, men det måste finnas rimliga förutsättningar att kunna göra det också, säger hon.

Plexiglas på sikt

En blippstolpe bak i bussen är inte ett alternativ enligt SL och hänvisar till att det skulle bli komplicerat och ta lång tid att få på plats. 

– Om andra regioner klarar det så borde väl också Stockholm kunna det. Man skulle kunna prioritera områden som Tyresö som är beroende av bussarna, säger Åkesdotter.

SL och bussbolagen arbetar med att ta fram ett plexiglas till förarhytterna för att göra det möjligt att blippa ombord. Den lösningen kommer inte att vara på plats den 28 oktober, uppger SL.

– Innan det finns en rimlig lösning på plats förväntar vi oss att det här dras tillbaka. Resultatet blir annars att fler tar bilen in till stan, säger Åkesdotter.

Många reaktioner i sociala medier

Ett urval av reaktionerna i Facebookgruppen Aktuella händelser i Tyresö

"Sätt en blipp vid mittdörrarna, så har man det i många länder, problemet löst. Sedan kan man ju fundera på varför man inte satt upp plexiglas tidigare."

"I Göteborg finns det ”blippare” fram, mitten och längst bak på bussarna"

"För vuxna förstår jag men hur ska ett barn som reser två dagar per vecka med buss kunna betala utan reskassa? Helt otänkbart att köpa ett månadskort till skyhögt pris."

"Hade folk gett fan i att utnyttja situationen till att planka mer än tidigare hade det här inte uppstått."

"Om SL kräver av vi ska ha giltigt färdbevis då borde vi också kräva att de installera blippare på bussarna så att vi kan använda våra reskassor."

Visa merVisa mindre